Свинският грип не се отразява върху тазгодишния хадж
Свинският грип не се отразява върху тазгодишния хадж / снимкa: БГНЕС

Свинският грип не се отразява върху броя на участниците в тазгодишния хадж - започващото на 25 ноември годишно поклонение в свещения град Мека, предаде РИА Новости.

Само по въздуха в Саудитска Арабия вече пристигнаха 1 142 000 поклонници от чужбина - колкото и миналата година, съобщи Саудитската агенция по печата. Очаква се към края на хаджа броят на участниците отново да достигне близо 3 милиона, както бе и през 2008 г.

Четирима поклонници, пристигнали в Саудитска Арабия, са починали от грипния вирус A/H1N1, съобщи вчера здравното министерство на кралството в комюнике, цитирано от Франс прес. Това са първите смъртни случаи, свързани с този вирус, сред участници в хаджа, посочва агенцията.

Жертвите са суданец, индиец и мароканка - всички на по 75 години, и 17-годишно нигерийка. Те не били ваксинирани; повечето имали и други проблеми със здравето - рак и белодробни заболявания, заявил пред АФП Халед ал Мергалани, говорител на министерството.   

От същия вирус са починали 70 саудитци; в страната има 7000 заразени с него, без да се броят поклонниците, посочва агенцията. Според РИА Новости, сред участниците в хаджа са открити до момента 20 болни от свински грип и всички са приети за лечение в болници.   

През последните седмици властите в кралството засилиха предпазните мерки и борбата срещу това заболяване. Те препоръчаха на поклонниците да си поставят необходимите ваксини, пише БТА. Според медицинските препоръки, хората над 65 и под 12 години, тези с тежки хронични заболявания и бременните жени трябва да се въздържат от участие в хаджа, допълва РИА Новости. 

Новият вирус А/H1N1 отне живота на 6750 души в 206 държави и територии сред данни на Световната здравна организация, припомня Франс прес.