Светът се готви за 2014 година
Светът се готви за 2014 година / снимки: БГНЕС, Gulliver/Getty Images

От Тонга до Рио, светът се готви да навлезе в Новата 2014 г., предадоха световните агенции.

Сидни стартира новогодишните си празненства с грандиозно шоу с фойерверки.
Седем тона експлозиви озариха най-големият град на Австралия. Фойерверки бяха изстреляни от операта в Сидни за първи път след повече от 10-годишна пауза като част от огнения спектакъл на моста "Харбър Бридж".

Дубай пък се надява да счупи рекорда на Гинес за най-зрелищно шоу с над 400 000 фойерверки. Сегашният рекордьор е Кувейт със 77 282 фойерверки, изстреляни в продължение на един час през 2011 г.

В Япония туристи и местни жители, облечени в кимоно, ще отбележат настъпването на Нова година със звън на камбани и с хвърлянето на монети, които са дарение за храмовете. Обикновено камбаните на японските храмове бият на Нова година 108 пъти, колкото са причините според будизма за страданията по света.

Под ударите на огромната камбана в манастира "Дачжунси" в Пекин жителите на града отбелязаха настъпването на новата 2014 г. по слънчевия календар. В Китай няма часови пояси и събитието бе отбелязано едновременно в цялата страна по пекинско време, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

Китайците обаче повече почитат Новата година по лунния календар, която предстои на 31 януари. Тогава гражданите на страната по традиция се събират на тържествена празнична вечеря.

Тъй като площад "Тянанмън" в Пекин е затворен поради опасения ат терористична атака, млади китайци, предимно студенти, се събраха на Площада на хилядолетието в западната част на столицата. Мнозина празнуваха в ресторанти и барове.

Дори Северна Корея обещава пиротехническо шоу на площад "Ким Ир Сен" в Пхенян.

Минорно ще е настроението във Филипините, които все още не могат да се възстановят от преминалия през ноември опустошителен тайфун Хайян, отнел живота на над 6100 души и оставил без покрив над 4 милиона души. В страната в навечерието на Нова година от заблудени куршуми, изстреляни от хора, поизбързали с празнуването, и от неправилно боравене с пиротехнически средства вече пострадаха 262 души. В Кейптаун честванията ще бъдат белязани от спомена за покойния Нелсън Мандела. В града ще има заря, но и концерт в памет на Мандела. На фасадата на сградата на кметството ще се прожектират кадри, проследяващи живота на Нобеловия лауреат за мир.

Във Франция по традиция честванията ще бъдат в района на Айфеловата кула, на булевард Шан-з-елизе, на площад Трокадеро и на Марсовите полета, като 9000 полицаи са мобилизирани да предотвратяват традиционното подпалване на коли в новогодишната нощ, на което се посвещават вандалите.

Светът се готви за 2014 година
netinfo

В Берлин честванията ще са със заря на Бранденбургската врата, а в Лондон - на огромното виенско колело Лондонското око.

В Москва и цяла Русия тържествата ще протекат при изключителни мерки за сигурност и доста по-тихо заради националния траур, обявен заради жертвите на вълната от бомбени нападения във Волгоград.

В Ню Йорк милиони ще отпразнуват настъпването на Нова година на Таймс скуеър, където 60 минути преди полунощ ще се спусне по традиция огромното многоцветно кристално кълбо. От събота шест велосипеда от програмата за споделяне на велосипеди са поставени на площада и са свързани с 12-волтови батерии. Нюйоркчани и туристите в града ще създават електричество, въртейки педалите на велосипедите. Това ще помогне при осветяването на кълбото. Всеки велосипед ще създава средно по 75 вата в час, за да се получат 50 000 вата за осветяване на кълбото, в което има 30 000 светодиодни лампи. Освен това гигантска машина за унищожаване на документи вече е инсталирана на Таймс скуеър, с която посетителите ще могат да унищожат лошите спомени за 2013 година.

Светът се готви за 2014 година
netinfo

Съдията от Върховния съд на САЩ Соня Сотомайор ще бъде главно действащо лице на честването на Таймс Скуеър в Ню Йорк - тя ще натисне бутона, за да спусне прочутото кристално кълбо, което е с диаметър 3,5 м и тегло почти 6 тона се състои от 2688 кристални триъгълника, подновявани всяка година от дизайнерите. В него има 32 000 мощни светодиодни лампи с 16 милиона преливащи цветови нюанси. То се спуска по пилон от височина 43 метра. В Ню Йорк много студиа за йога предлагат и тази година среднощни новогодишни йога посрещания на 2014 г.

Очаква се близо 2,5 милиона жители и туристи да дойдат на плажа Копакабана в Рио де Жанейро, за да отпразнуват също Нова година със заря и концерти под открито небе.
Пиротехническото шоу ще трае 16 минути и за него ще бъдат използвани 24 000 ракети, тежащи общо 24 тона, които ще бъдат изстреляни от 11 кораба, закотвени на 400 метра от плажа. После празнуващите, облечени задължително в бяло, ще пуснат във водите цветя като дар за Йеманя, богинята на морето според афробразилския култ.

Няма да има тържества в Саудитска Арабия, където религиозната полиция предупреди да не се чества настъпването на Нова година и препоръча на търговците да не продават плюшени мечета, цветя и други новогодишни дарове. (БТА)

Светът се готви за 2014 година
netinfo