Това е най-големият брой жертви за 24 часа досега
Светът отбеляза нов рекорд по смъртност от коронавирус. За един ден са починали 10 800 души. Това е най-големият брой жертви за 24 часа, като предишният най-черен ден беше 4 ноември. Ситуацията е доста сериозна, особено в Съединените щати и Европа.

Междувременно Еврокомисията препоръча употребата и на антигенни тестове, въпреки че са по-неточни от PCR тестовете. Сред мотивите е скоростта на резултата при бързите.

Ваксината срещу коронавирус: Защо ще е трудно да се сдобием с BioNTech

Нидерландия откри 8 големи центъра за масово тестване. Страната смята, че това ще помогне да се идентифицират по-бързо най-големи огнища на заразата. „Това е един от така наречените "свръхголеми центрове". Можем да тестваме до 800 души на час", обясни Хербен Ван Манен, управител на тестов център.

Държавата беше една от първите в Европа, ударена сериозно от втората вълна. Там наложиха стриктна карантина, като заведенията не работят вече от 1 месец. През последната седмица страната отбеляза спад на новите случаи с 15 %.

В града, измислил "висящото кафе", вече се предлага и "висящ тест за коронавирус". Хора, които не могат да платят пробата, се тестват по тази схема в църквата „Сан Северо” в Неапол.

„Започнахме проект, наречен "солидарни проби". Той дава възможност на хора, които не могат да си позволят изследването, да се тестват на достъпна цена", коментира Джада Филипети, общински служител в Неапол.

Областта Кампания е сред най-силно засегнатите в Италия с над 3000 нови случая дневно. „Приканихме всеки, който може да плати допълнителни тестове, да го направи. Взимаме пример от традицията с "висящите кафета", които са известен жест на доброта в Неапол след Втората световна война”, каза още Филипети.

Жертвите на COVID-19 в Европа вече са над 300 000

А в Германия мерките срещу коронавируса отново станаха повод за безредици.
Полицията използва сила, за да разгони протестиращи в Берлин. Няколко хиляди души недоволстваха от нов закон, който позволява на федералното правителство да въвежда за цялата страна карантинни мерки. Медии пишат, че провокатори са използвали митинга, за да предизвикат сблъсъци, след като в началото демонстрацията е била мирна.

Новата строга карантина не спря подготовката на Виена за Коледа. Популярните празнични светлини бяха включени в центъра на австрийската столица. Засега коледните базари не може да функционират. Надеждата на властите е нивата на зараза да спаднат през трите седмици на по-строги ограничения и Коледа да бъде посрещната без строги мерки.
nova.bg