Жак Ширак
Жак Ширак / Gulliver/Getty Images
Бивши и настоящи лидери от цял свят се сбогуваха с бившия френски президент Жак Ширак, починал миналата седмица на 86 години, предадоха световните агенции.

Службата в памет на Ширак беше в църквата "Сен Сюлпис", която е втората най-голяма в Париж след катедралата Нотр Дам, опустошена от пожар през април.

Отиде си Жак Ширак
 

На литургията присъстваха около 80 чуждестранни представители, сред които президентите на Франция Еманюел Макрон, на Русия Владимир Путин, на Италия Серджо Матарела, на Германия Франк-Валтер Щайнмайер. Сред 2000-те души, присъствали на службата, бяха премиерите на Унгария и на Ливан - Виктор Орбан и Саад Харири, бившият президент на САЩ Бил Клинтън, йорданският крал Абдула Втори, емирът на Катар Тамим бин Хамад Ал Тани и др.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер не присъства по здравословни причини. Заради крехко здраве на службата не дойде и вдовицата на Ширак - Бернадет.

Присъстваха бившите френски президенти Никола Саркози, Франсоа Оланд и Валери Жискар Д'Естен.

"Бившият президент Ширак изпитваше истинска любов към хората", припомни на службата архиепископът на Париж Мишел Опети. Той допълни, че Ширак е бил въплъщение на обичта към другите, която липсва в съвременното общество. "Сбогом и благодаря Ви, господин Ширак!", каза архиепископът.

Светът скърби за Жак Ширак
 

Преди заупокойната служба в църквата "Сен Сюлпис" в мемориалния комплекс Дом на Инвалидите имаше церемония по отдаване на почит на Ширак. На нея присъства Макрон, който не произнесе реч. Военен оркестър изсвири "Марсилезата", а после ковчегът на Ширак, покрит с френското знаме, беше изпратен с военни почести. От Дома на Инвалидите до храма "Сен Сюлпис" катафалката с ковчега премина по улици, пълни с хора, дошли да се сбогуват с бившия президент.

След церемонията в църквата "Сен Сюлпис" катафалката с ковчега потегли към гробището Монпарнас. Там Ширак ще бъде погребан до дъщеря си Лоранс, починала преди три години.

След църковната служба президентите на Франция и на Русия размениха няколко думи на крак. Разговорът продължи около две минути.

Макрон организира обяд в Елисейския дворец за някои от чуждите гости, дошли на поклонението.

Франция се прости с Жак Ширак (СНИМКИ/ВИДЕО)
БТА