/ БГНЕС
Снежни бури объркаха ежедневието в Гърция и Турция, а рекордно ниска температура бе измерена в Черна гора - минус 33,2 градуса. Студ е сковал също Албания, Северна Македония и Румъния.

Къде бяха измерени най-ниските температури в страната

Гърция

Гръцкото правителство обяви вторник за неработен в областта Атика, която включва и столицата Атина, в част от Централна Гърция и някои острови, за да може хората да си останат по домовете. Много работещи ще останат в къщи и в сряда. Сняг покри в понеделник гръцката столица и предградията й, обърка транспорта, спря работата на ваксинационните центрове и затвори училищата. Бурята "Елпида" блокира автомобили на околовръстния път на Атина. Цяла нощ части на гражданската защита и на армията са работили за освобождаване на блокираните на пътя превозни средства, някои от които са останали в снега в продължение на 20 часа.

Балкани зима
БГНЕС

Транспортът в много райони на Гърция, главно в централните и южните райони на страната, остава силно затруднен заради обилните снеговалежи. Продължават проблемите и на остров Евбея с много ниски температури, снеговалежи и прекъсвания на електрозахранването. Гражданската защита е в повишена степен на тревога в столичната област Атика, както и в Евбея, Беотия, Цикладските острови, Крит, Спорадите и Додеканезите, съобщи АНА-МПА. В тези райони са затворени училищата, както и частните предприятия с изключение на хранителните магазини, аптеките, бензиностанциите и другите услуги със значение за преодоляване на последствията от лошото време.

Заради силните северни ветрове, които в Егейско море достигат до осма-девета степен по скалата на Бофорт, много от фериботните връзки са спрени. Товарен кораб, натоварен с желязо, заседна край остров Крит. На атинското летище "Елефтериос Венизелос" много полети се извършват със закъснение, а други са отменени. В понеделник националният превозвач "Иджиън еърлайнс" отмени почти всичките си полети.

Прекъсвания на електроснабдяването има на много места в Гърция, включително в Атина, заради претоварване на трансформаторите. Властите се безпокоят и от нарасналото общо потребление на електроенергия, въпреки че работят всички налични мощности. Вчера потреблението е достигнало до 8700 мегавата, а днес се очаква да бъде още по-високо. Цената на електроенергията на едро в Гърция е 280,81 евро на мегаватчас или с 16 процента по-висока от вчера.

Турция

Автобус с български футболисти е блокриран край Истанбул заради обилните снегове


Националният авиопревозвач на Турция "Търкиш еърлайнс" обяви, че преустановява всички полети от и до летище Истанбул до 24 часа. По-късно бе отворена една писта, за да позволи кацането на полети от САЩ, Канада и Мексико. На по-малкото летище на азиатския бряг - "Сабиха Гьокчен", няма големи размествания в програмата на полетите.

Балкани зима
БТА

Силният снеговалеж в Истанбул възпрепятства не само въздушния, но и наземния трафик. На места снежната покривка достига 85 см. Много автомобили закъсаха по пътищата, като някои от тях се наложи да чакат по 17 часа. Валията на Истанбул Али Йерликая съобщи, че общо 5057 души, блокирани на пътя, са били спасени от властите, а 3180 са настанени в хотели, общежития и други места за настаняване.
До обяд във вторник бе забранено движението на частни автомобили в Истанбул.

Училищата в Турция са в зимна ваканция, но университетите прекратиха за два дни занятия. Обществените служби в Истанбул днес няма да работят заради лошото време. Очаква се по-късно днес в района отново да завали сняг. Сибирски студ скова Източна Турция. В град Юксекоwa, окръг Хаккяри, термометрите отчетоха 25 градуса под нулата. Местни реки замръзнаха, а по фасадите на сградите се образуваха петметрови ледени висулки. За първи път от близо 30 години сняг заваля в Анталия. Необичайното за района явление изненада и зарадва местните жители. Мнозина побързаха да се снимат на фона на снежната обстановка, други се замеряха със снежни топки.

Албания и Черна гора
В Албания заради студеното време от вчера за три дни са затворени началните училища и гимназиите. В Източна Албания температурата падна до минус 17 градуса. Населението е посъветвано да не използва колите си.

Балкани зима
БТА

Рекордно ниска температура бе измерена тази сутрин в Черна гора - минус 33,2 градуса. Най-ниската температура в Черна гора досега бе измерена през 1985 г. в Рожае - минус 32 градуса.

Румъния и Северна Македония
 

Балкани зима
БТА

Минус 24,8 градуса бяха измерени тази нощ в окръг Харгита в Румъния, където хората са свикнали с дългите зими и ниските температури. От метеорологичната служба посочиха, че тази стойност не е рекорд и е обичайна за този период на годината. Абсолютният минимум, регистриран в Харгита, е минус 38,4 градуса по Целзий през 1985 г.

Минус 20 градуса бяха измерени тази сутрин в Маврово и Берово. В Република Северна Македония днес е слънчево, но студено. В Скопие е минус 9 градуса по Целзий. Снежната покривка в Маврово е 39 см, на Попова шапка - 31 см, а в Круево - 15 см.
БТА