Ниски температури ще има и на 26 януари, но днес беше най-студената сутрин от януари.

Най-ниската температура тази сутрин беше измерена в Самоков - минус 23 градуса, съобщиха синоптиците от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Измериха най-ниската температура от минус 23 градуса в Севлиево

Останалите ниски температури, измерени тази сутрин в страната, са в Севлиево и Чепеларе - съответно минус 21,5 градуса и минус 21,6 градуса, в Златица - минус 20,2 градуса, в Дупница - минус 18,9 градуса, в Панагюрище - минус 18 градуса, в Перник и Девин - минус 17, 8 градуса, във Велинград - минус 18,4 градуса, в София - минус 15,9 градуса, в Кюстендил - минус 15,3 градуса.

"Минус 25 градуса са отчетени тази сутрин в Трън", съобщи Кирил Марков - наблюдател към Националния институт по метрология и хидрология. По думите му ниските температури са обичайни за граничния край и това се дължи на проникването от североизток на студени потоци по течението на река Ерма, които в съчетание с високата надморска височина на котловината, я превръщат в доста студена точка.

През 1947 г. в Трън е отчетена температура минус 38,3 градуса по Целзий. Тя се смята за най-ниската у нас.

Най-топлият ден от настоящата седмица ще бъде в петък, когато максималните температури ще са между 8 и 13 градуса, в отделни райони не са изключени и по-високи стойности, информират синоптиците от НИМХ.
БТА