/ БГНЕС
Най-малко двама полицаи са били убити, след като неидентифицирани стрелци нападнаха китайското консулство в пакистанския пристанищен град Карачи, съобщиха властите.
 
Четирима въоръжени мъже са се опитали да влязат в консулството, но са били блокирани от охранители на контролно-пропускателен пункт, съобщи старшият полицейски служител Джаваид Алам Одо. При престрелката се е стигнало до "убийството на двама от нашите полицаи и критично нараняване на друг", каза той.
 
Той добави, че нападателите избягали, но не потвърди дали нападението е приключило, заявявайки, че районът е бил отцепен и че силите за сигурност извършват там операция по изясняване на подробности около атаката. "Полицията и рейнджърите са стигнали до обекта", добави висшият полицейски служител Пир Мухамад Шах.
 
 
Отговорност за атаката срещу консулството пое сепаратистка екстремистка група от пакистанската провинция Балуджистан. „Ние извършихме тази атака и акцията ни продължава“, каза говорителят на Армията за освобождение на Балуджистан Геанд Балудж по телефона на АФП.
 
Карачи, най-големият град в Пакистан и финансов център, в продължение на години е сцена на политически, сектантски и етнически сблъсъци. Репресиите в града от страна на силите за сигурност през последните години доведоха до спад на насилието, но все още има отделни атаки, посочва БГНЕС.
 
Китай, един от най-близките приятели на Пакистан, е излял милиарди в южноазиатската страна през последните години като част от мащабен инфраструктурен проект, който се стреми да свърже западната му провинция Синцзян с Арабско море.
БГНЕС