Стотици сирийски бунтовници са убити при засадата североизточно от Дамаск
Стотици сирийски бунтовници са убити при засадата североизточно от Дамаск / снимка: Guliver/Getty Images

Най-малко 150 бойци на сирийската опозиция бяха убити днес при засадата от правителствените войски близо до Дамаск, съобщи сирийската държавна телевизия, цитирана от ДПА.

При нападението, извършено близо до Каламун, североизточно от столицата, са загинали десетки „терористи”, както ги квалифицира информационната агенция САНА. Агенцията, която цитира неназован военен източник, съобщи, че сред загиналите има бойци от джихадисткия „Джебхат на Нусра” (Фронт на победата).

Нападението е извършено между християнското село Маалуля и село Ябруд, където правителствените сили и бунтовниците водят сражения. Засадата е била устроена на ислямисти от Фронта ан  Нусра, който е свързан с Ал Кайда, допълва БТА.

Ранен ислямист разказва, че атакуваната група е била от 400 души, сред които е имало чеченци, саудитци и други чужденци. Сирийската държавна телевизия показа кадри на убитите ислямисти. На тях се виждат десети трупове, лежащи в планински район, а до тях гранатомети и автомати.

Маалуля беше превзета от Ан Нусра и от други бунтовнически групи през втората половина на ноември. Преди това християнското село беше дълго време в ръцете на правителствените сили, въпреки че беше обсадено от бунтовниците.

Войските на Асад напреднаха през последните седмици в стратегическия регион Каламун, който се намира близо до ливанската граница и е смятан за основен маршрут за снабдяване на сирийските бунтовници.