„Стоящият човек” – новата форма на турските протести
„Стоящият човек” – новата форма на турските протести / БГНЕС

Хиляди души последваха примера на артиста Ердем Гюндюз, който стоя неподвижен и безмълвен на истанбулския площад „Таксим" в продължение на часове.

Новата форма на протест в подкрепа на каузата за парка „Гези" на площад „Таксим" в Истанбул - „Стоящият човек", продължи втори ден и то точно на същото място, където започна на 16 юни. Много хора застанаха вчера неподвижни на площад „Таксим" и по този начин изразиха своеобразния си протест срещу бруталните действия на полицията. Част от тях гледаха в посока на Културния център „Ататюрк", а друга част се бяха обърнали към парка „Гези". Полицията взе мерки за сигурност около протестиращите, но не се намеси, отбелязва агенция Фокус.

Инициативата получи подкрепа и в турския Меджлис. Депутатите от прокюрдската Партия на мира и демокрацията (ПМД) се изправиха и останаха неподвижни в продължение на 5 минути по време на редовното заседание в пленарна зала.

Стоящият човек  новата форма на турските протести
netinfo

Последните близо три седмици на демонстрации в Истанбул и Анкара бяха белязани от насилие. Полицията използва сълзотворен газ и водни струи срещу демонстранти, които хвърляха камъни и петролни бомби. В остър контраст със скорошните сблъсъци в няколко градове, стотици протестиращи в Истанбул запазиха мълчание, вдъхновени от мъжа, който запали социалните медии, правейки това в продължение на осем часа на площад „Таксим". В Анкара, Измир, Анталия, Ескишехир и други градове на страната и извън нея през деня турците също изразиха своя протест срещу властите с мълчание.

Ситуацията в страната се нормализира. В Анкара и много други градове по улиците няма засилено полицейско присъствие. Не са постъпвали съобщения за сблъсъци, въпреки че в Адан полицията е претърсвала частни автомобили, а в Ескишехир органите на реда призоваха около 10 000 демонстранти да прекратят неразрешеното си шествие.

В същото време турският премиер Реджеп Тайип Ердоган обяви победата си над антиправителствените протести след мащабна полицейска операция, в рамките на която бяха извършени десетки обиски и арести в опит за потушаване безредиците. На фона на изглежда замиращите протести Ердоган заяви, че е преодолял кризата, разглеждана като най-голямото предизвикателство досега пред неговото правителство през десетгодишното му управление.

Междувременно вицепремиерът Али Бабаджан заяви, че протестите заради парка „Гези" на площад „Таксим" в Истанбул са оказали силно негативно влияние на финансовите пазари. Нетният размер на напусналите Турция капитали възлиза на над 1,3 млрд. щатски долара.

Стоящият човек  новата форма на турските протести
netinfo

Вицепремиерът Бюлент Арънч (бивш председател на Меджлиса) коментира и „на първо четене" одобри новата форма на протест в Турция - „Стоящ на едно място неподвижен човек", предаде телевизионният канал CNN-TURK. „От един-два дни тези протести привличат вниманието ми. Това не са насилнически действия. От тази гледна точка звучи приятно, ако са само и единствено такива действия, само от този тип. Нямаме намерение да се противопоставяне на подобни мирни действия. Стига да не нанасят вреда на здравето, ние ги харесваме. Но има дълбок смисъл в тях. Необходимо е да насърчаваме действия от подобен характер", бяха думите на турския вицепремиер Бюлент Арънч, цитирани от CNN-TURK.

Същевременно, Арънч призова демонстрантите да не стоят по осем часа, както постъпи човекът, който постави началото на този вид акции на истанбулския площад Таксим. „Той няма ли си съпруга? Няма ли работа или занятия в университета? Не му ли се налага да отиде някъде? Нека съкратим времетраенето на подобен род протести до осем минути", заяви турският вицепремиер.

Стоящият човек  новата форма на турските протести
netinfo