Станишев: За нас е много важен диалогът с руското ръководство
Станишев: За нас е много важен диалогът с руското ръководство / netinfo

През последните години между България и Руската федерация се установиха много прагматични, делови и взаимно уважителни отношения и в политическата, и в икономическата област. За нас е много важен диалогът, който водим с ръководството на Руската федерация. И това е уважителен, аргументиран диалог.

Това подчертава премиерът Сергей Станишев в публикуваното във в. "Время новостей" интервю, дадено преди срещата му с руския премиер Владимир Путин в Сочи. Според него графикът на взаимните посещения на ръководители на двете страни е "доказателство за динамиката в отношенията между България и Русия".

Към Русия винаги има подозрения - във връзка с енергийната политика като политически инструмент, във връзка с това, че "руската мечка" се е събудила и сега започва да притиска всички, продължава Станишев. Това съществува и много страни (като балтийските държави или Полша) се опасяват, ако щете, исторически.

А ние заедно с ръководството на Руската федерация успяхме да покажем, че са възможни отношения, които са действително взаимно изгодни и се основават на взаимното уважение. Мога да дам много примери за това, включително подписването на споразумението за "Южен поток". На преговорите България ясно формулира своите интереси и аз съм благодарен на Владимир Путин, който разбра и политически вярно оцени не само икономическата страна, но и вътрешната политическа конюнктура в България. Разбра, че за да бъде подписано споразумението, са необходими взаимни отстъпки.

Ние поставихме нашите условия, за да може споразумението за "Южен поток" да бъде балансирано и да можем да го защитим пред българското обществено мнение, да покажем, че то действително отчита българските икономически интереси, че българското участие ще бъде равноправно.

Освен това смятам, продължава премиерът, че България има свой "капитал", например в контекста на отношенията между Европейския съюз и Русия. И в този контекст нашата страна ще бъде много активен участник в разговорите между Европейския съюз и Русия.

На въпроса дали във връзка със събитията в Южна Осетия България е решила, подобно на някои източноевропейски страни, че трябва да форсира укрепването на своята отбранителна способност с участието на САЩ, премиерът подчертава, че българското общество никога не е възприемало Русия като потенциален агресор. А модернизация на българската армия е необходима, ако щете, технологически, включително и за привеждане към стандартите на НАТО. Но това не е насочено срещу Русия.

Що се отнася до американските бази в България, може да се спори с онези, които ги наричат "големи", продължава той. Новата реалност в света, възникването на нови огнища на напрежение налагат по-голяма гъвкавост. Това са съвместни военни бази на българската и американската армия, под български флаг, с българско командване, но с присъствието на достатъчно значителни американски съединения. На тях ще се правят предимно учения и е възможно да бъдат задействани с транспортни цели за различни международни мисии. Впрочем, при продължителните и доста трудни преговори за юридическия статут на базите винаги сме акцентирали на това, че за българите чуждестранната база не е нещо обичайно. Затова българската страна си запазва правото да прекрати тяхното присъствие, ако сметне, че те не се използват правилно. Това е записано в споразумението, подчертава Сергей Станишев. (БТА)