Станишев: Оцениха приноса на България в създаването на енергийната политика на ЕС
Станишев: Оцениха приноса на България в създаването на енергийната политика на ЕС / снимка: БГНЕС

Европейският съвет оцени високо приноса на България в разработването на общата европейска енергийна политика, заяви министър-председателят на България Сергей Станишев.

Той се срещна с български и чуждестранни журналисти в Брюксел след заседанието на Европейския съвет, който завърши двудневната си работа.

Високо са оценени регионалната роля на България в югоизточната част на Европа като част от общата европейска енергийна политика, стремежът на страната да се превърне в регионален енергиен разпределителен център в тази част на континента. Това е важно както за укрепване на енергийния баланс в Европа, така и за сигурността в югоизточната й част.

Станишев е говорил също за мястото, което трябва да заеме ядрената енергетика в европейския енергиен пакет, който беше сред главните теми за обсъждане. Вече редица страни в ЕС защитават мнението, че не може да има обща и цялостна европейска енергийна политика без яснота за мястото на ядрената енергетика в общия енергиен баланс.

В рамките на Европейския съвет българският премиер се е срещнал с литовския си колега Гедиминас Киркилас. Премиерът на Литва го уведомил за тежкото положение, в което може да изпадне страната му следващата година, когато трябва да затвори ядрената електроцентрала "Игналина", тъй като тя осигурява до 80 на сто от електричеството в Литва.

Във връзка с другата голяма тема на този Европейски съвет - изпълнението на Лисабонската стратегия за икономически растеж и нови работни места, премиерът Сергей Станишев отбеляза, че страната ни стои много добре в изпълнението на стратегията, а в някои отношения даже е сред лидерите в съюза.