Масова стачка заплашва Холивуд. Синдикатите препоръчаха на актьорите в телевизията и киното да стачкуват. Това ще спре работата по стотици филми и сериали, включително огромни продукции с многомилионни бюджети, предава NOVA.

Споровете са за условията на труд, като актьорите искат права, подобни на тези на работниците в други сектори.

Стачка на актьорите и сценаристите едновременно, не е имало от 63 години. Повече от 11 хил. сценаристи вече стачкуват. Присъединяване на 160 хил. членове на актьорските синдикати ще означава спиране на снимките на всички филмови продукции и сериали на големите студиа.

''Сценаристите стачкуват седма или осма седмица. Там проблемът са парите от стрийминг услугите и тяхното разпределение. Ще има и стачка на актьорите. Имаме синдикат, в който 90% от хората и без това нямат работа. И си казват: Стачка? Защо не. Аз и без това нищо не правя”, каза Самюъл Л. Джаксън.

Снимките на популярни сериали, като "Странни неща" и "Историята на прислужницата" вече спряха. Новите сезони на телевизионните сериалите обикновено започват през септември и големите телевизии вече готвят програмни схеми, в които да ги заместят с различни реалити формати.

"Без актьори не могат да заснемат нищо. Даже не могат да снимат реклама на това, което вече са заснели. Заедно не сме стачкували от 1960 г. Ще го усетят всички в индустрията", заяви Майк Нелсън, член на гилдията на актьорите.

Студиата критикуваха стачката. Казват, че са предложили значително подобряване на условията на труд. Актьорите и сценаристите искат по-високо базово заплащане. Настояват още работодателите да покриват поне част от пенсионното и здравно осигуряване. Проблем са и компютърно генерираните образи. Актьорите казват, че лицата им може да бъдат използвани без разрешение и без да им се плати.

Стачката идва в момент, в който гиганти като Дисни, Комкаст, NBC Юнивърсал и Парамаунт вложиха стотици милиони в стрийминг услуги, които още не носят печалби.
NOVA