Сръбският премиер не иска избори
Сръбският премиер не иска избори / снимка: БГНЕС, архив

Сръбският премиер Александър Вучич се обяви срещу провеждането на нови предсрочни парламентарни избори в страната.

„Лично не мисля за това, но това никога не трябва да се изключва”, каза Вучич пред в. „Политика”. „Моят първи заместник - Ивица Дачич, ме критикува пред чужденците и казва, че „той не може да планира толкова за кратко време като Вучич”.

Той непрекъснато мисли и иска избори. Лично смятам, че те не са ни необходими, защото имаме големи проекти. През 2016-2017 г. ще имаме толкова магистрали, колкото никога в миналото”, поясни още сръбският премиер.

Той призна, че от строгите мерки за икономии страда средната и бедната част от населението, но те разбират, че не може да живеят по-добре, ако държавната хазна не е подредена.

„Всеки месец са ни нужни 350 млн. евро за пенсионерите и поради тази причина се готвя за преговори с МВФ”, обясни Вучич.

В същото време Александър Вучич се обяви и против провеждането на референдум в Република Сръбска за нейното отделяне от Босна и Херцеговина. „Вучич не е подкрепял и няма да подкрепи провеждането на референдум”, пише белградското издание „Блиц”, което се позовава на източници от правителството.

„Александър Вучич посъветва президента на Република Сръбска Милорад Додик добре да помисли по този въпрос и го предупреди колко цялата тази ситуация може да навреди на всички”, казва още източникът на изданието. Самият сръбски премиер вчера пред журналистите на практика потвърди тази информация.

„Не съм поставял този въпрос, защото това е суверенно право на Република Сръбска. Единственото нещо, което направих е да ги помоля от името на Сърбия още веднъж да преразгледат това свое решение, за което съм им благодарен”, каза Вучич.

Източник: БГНЕС