Александър Вучич
Александър Вучич / БГНЕС
Сръбският президент Александър Вучич прикани депутатите от парламента на страната да одобрят Ана Бърнабич за ръководител на новото правителство. Ако бъде одобрена кандидатурата й, Бърнабич ще бъде министър-председател за трети пореден мандат.

„В съответствие с Конституцията на Сърбия, и след като изслушах мненията на коалиционните партньори, реших да номинирам Ана Бърнабич като кандидат за поста министър-председател“, съобщи Вучич по време на телевизионно обръщение.

Решението е „било трудно“, призна президентът, но според него опитът на Бърнабич е необходим в сегашните трудни условия, особено в очакване на наближаващите трудни есен и зима.

Напрежение в отношенията между Хърватия и Сърбия

Вучич добави, че кандидатите за премиери са общо трима, като останалите двама ще останат високопоставени членове на новия кабинет.

Парламентарните избори в Сърбия се проведоха на 3 април. Окончателните им резултати бяха одобрени в началото на юли. Победител на изборите стана коалицията "Заедно можем всичко", която включва Сръбската прогресивна партия с лидер Вучич, която получи подкрепата на 58,5% от избирателите. Това й даде право да състави правителство.
БГНЕС