Сретен Йосич разтърси българския парламент, смятат сръбски медии
Сретен Йосич разтърси българския парламент, смятат сръбски медии / снимка: БГНЕС
Сретен Йосич разтърси българския парламент, смятат сръбски медии
18975
Сретен Йосич разтърси българския парламент, смятат сръбски медии
  • Сретен Йосич разтърси българския парламент, смятат сръбски медии

Изявлението на Сретен Йосич, познат още като Йоца Амстердам, от миналата седмица в Белград, че през 90-те години по време на пребиваването си в България е бил под защита на разузнавателния сектор – Бойко Борисов, по-късно кмет на София, и на Николай Гигов, собственик на футболния клуб „Локомотив”, разлюля българския парламент – това пише белградският вестник „Блиц”.

 

В Белград се напомня, че е създадена комисия, която трябва да разследва дали твърденията на Йосич са истина. Най-интересната работа на комисията ще бъде да установи какви са били отношенията между балканския крал на кокаина и Бойко Борисов – най-сериозният кандидат за премиер на новото българско правителство, оценяват сръбските медии. Дали са точни твърденията на Йосич, че е бил под защитата на Борисов или това е просто отмъщение към човека, който по време на арестуването на Йосич е бил генерален секретар на МВР и след това твърдеше, че сръбският наркобос го заплашвал и той е загрижен за своята сигурност. Това се питат медиите в Сърбия.

 

„Блиц” оценява, че по време на пребиваването на Йоца Амстердам в България неговото име се свързва с най-големите доставки на наркотици и с определени убийства в българския подземен свят. Бойко Борисов, който до 90-те години е работил в МВР, по това време е бил собственик на охранителна фирма, охранявала бившия български президент Тодор Живков, престолонаследника Симеон Сакскобургготски, но и хора от подземието, според вестника. Независимо, че не е правена официална връзка между тях, те са се движили в един и същи кръг – тайните служби и подземието – и се вярва, че от това време са корените на тяхното познанство.

 

Дали са сътрудничили или не, засега на обществеността не е познато, оценява белградският „Блиц”. Той подробно пише са различните версии в българските медии във връзка със Сретен Йосич и неговата роля в престъпните групировки.

 

Като интересен детайл „Блиц” изважда от контекста и информацията, че Бойко Борисов като кмет на София е дал златен медал на Цеца Ражнятович като знак на благодарност на българския народ към певицата, която е имала концерт пред няколко хиляди души в София.