Споразумение за Сирия на срещата на Г-8
Споразумение за Сирия на срещата на Г-8 / снимка: Gulliver/Getty Images

Лидерите на Г-8 се споразумяха днес да насърчават започване на мирни преговори за прекратяване на гражданската война в Сирия, но не споменаха нищо за съдбата на президента Башар Асад, съобщиха световните агенции, цитирани от БТА. В декларация, приета в края на срещата на върха на осемте най-развити икономики на планетата, се посочва, че участниците в бъдещи мирни преговори трябва да се ангажират, че ще изгонят от Сирия свързаните с Ал Кайда бойци.

"Ние сме много разтревожени от нарастващата заплаха от тероризма и екстремизма в Сирия", посочват лидерите на Г-8. "Ние продължаваме да сме ангажирани с постигането на политическо решение на кризата, основано на визия за единна и демократична Сирия", се посочва в документа, цитиран от Ройтерс.

"Ние силно подкрепяме решението за организиране на Женевска мирна конференция за Сирия колкото се може по-скоро", заявява Г-8 в декларацията си, в която не се споменава за бъдещата роля на президента Башар Асад. По-рано днес Русия даде да се разбере, че ще откаже да подкрепи декларация, в която изрично се посочва, че прекратяването на конфликта е свързано с отстраняването на Асад от власт. В приетия в края на срещата документ се посочва, че бъдещото правителство на страната трябва да "вдъхва обществено доверие", отбелязва Асошиейтед прес.

В декларацията се осъждат нарушенията на човешките права, извършвани както от правителствените сили, така и от бунтовниците, а двете враждуващи страни са призовани да разрешат достъпа на ръководени от ООН експерти по химическите оръжия, опитващи се да разследват спорните твърдения за използване на химически оръжия в конфликта.