/ iStock/Getty Images
"Забавяне на развитието на децата се наблюдава в 20% от случаите при майки, които са се заразили с коронавирус по време на бременността, тъй като инфекцията причинява нарушение на кръвообращението на плацентата". Това заяви пред руски медии Александър Горелов, член-кореспондент на Руската академия на науките и заместник директор по научната работа в Централния изследователски институт по епидемиология в Москва.

"Доказано е, че коронавирусът причинява промени в плацентата. Когато жената се зарази с коронавирус по време на бременността, плацентарната циркулация се нарушава. В резултат на това се доставя по-малко кислород и може да се стигне до забавяне на развитието на детето. Изоставането в умственото и физическото развитие на такива деца е напълно ясно в 20% от случаите", казва той.

Горелов заяви, че ако обърнете внимание на този проблем навреме и детето се подложи на рехабилитация, тези последици могат да бъдат смекчени.

Според специалиста синдромът на Кавазаки е най-честото усложнение при малки деца, които са преболедували COVID-19.

"Най-опасен за децата до четиригодишна възраст е мултисистемният възпалителен синдром, когато са засегнати няколко органа и системи, а първичното заболяване протича по-често незабелязано в семейните огнища на коронавируса. Детето не изглежда да е било болно, но след две-три седмици температурата му се повишава до 39-40 градуса и се засягат няколко органа и системи, което може да доведе до интензивно лечение", допълва специалистът по инфекциозни болести.
БГНЕС