Южна Корея ще ваксинира срещу коронавирус и бременните, за да се опита да изпълни поставената цел - предпазване чрез ваксини на най-малко 80 на сто от пълнолетното население до края на месеца, предаде Ройтерс.

Здравните власти смятат, че бременните жени играят решаваща роля за ваксинационната кампания и се опитаха да насърчат участието им чрез листовки и пресконференции, които ги предупреждават, че са изложени на по-висок риск от сериозно разболяване или смърт, ако се заразят с COVID-19.

Бременните ще могат от петък да се записват за ваксинация, а поставянето на ваксини започва на 18 октомври. Ще се използват ваксините на Пфайзер и Модерна, каза Корейската агенция за контрол и превенция на заболяванията.

Проф. Александрова: Няма такава ваксина в историята на медицината, която да причинява стерилитет

"Ваксините са безопасни за бременните и могат значително да намалят риска от заразяване и тежка форма на COVID-19", подчерта вчера директорът на агенцията Чжон Еун-кьон. По данни на здравните власти 731 бременни са били заразени с коронавируса през август, като 2 на сто от тях са показали сериозни симптоми - над 6 пъти повече от дела на заразените жени между 20 и 45 години.

Властите обаче съветват жените, които не са достигнали 12-ата седмица на бременността, да се консултират с лекар, преди да си поставят ваксина.

Всичко, което трябва да знаем за COVID-19, имунитета след преболедуване и ваксинация

Около 63 на сто от пълнолетните в 52-милионната страна са изцяло ваксинирани. Властите целят да постигнат пълна ваксинация на 80 на сто от пълнолетните граждани до края на октомври. От следващия месец правителството планира да започне ваксинация на непълнолетни на възраст между 12 и 17 години, както и да предостави бустерни дози на навършилите 75 години и други приоритетни групи.

Властите подготвят и план за отслабване на ограниченията, наложени заради пандемията.
 
БТА