/ iStock/Getty Images
Бременните жени добре понасят РНК ваксините срещу новия коронавирус на Pfizer и на Moderna, предаде ТАСС, като цитира проучване на американски лекари.

Мащабните наблюдения, които проведохме показват, че препаратите срещу COVID-19 се понасят добре от бъдещите майки, кърмачките, както и от жените в детеродна възраст, се казва в проучването.

В изследването, ръководено от учени от университета на щата Вашингтон в Сиатъл, участват около 7,8 хиляди бременни американки и 2,9 хиляди жени, които планират скоро да станат майки.

Водят ли до безплодие ваксините срещу COVID-19?

В периода между януари и март тази година две трети от тях са ваксинирани с препарата на Pfizer, а останалите - с този на Moderna.

Всички редовно преминават медицински прегледи, като целта е да се установят проблеми при жените, аномалии в развитието на плода или на млечните жлези при доброволките, които кърмят.

Оказва се, че те имат същите странични ефекти, които се наблюдават и при всички останали имунизирани - болка на мястото, където е поставена ваксината, умора и повишена температура.

Само при 4,4% от бременните лекарите констатират по-сериозни проблеми, но те не дават отражение на развитието на плода. Краткосрочни прекъсвания на кърмата са регистрирани при около 5% от доброволките, като при повечето от тях работата на млечните жлези по-късно е напълно възстановена.

Данните от проучването са публикувани в изданието в "Списание на Американската медицинска асоциация".
БТА