/ iStock/Getty Images
"По отношение на пациентите с хронични белодробни заболявания, ползите от ваксинацията далеч надхвърлят потенциалните рискове", съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Трябва ли хората с автоимунни заболявания да се ваксинират срещу COVID-19

От там посочват, че "ваксината защитава не само срещу заразяване с COVID-19, но и срещу усложненията на дихателната недостатъчност и смърт. Затова ваксините са изключително важни за пациентите с хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ)".

Водят ли до безплодие ваксините срещу COVID-19?

"Пациентите с ХОББ, включително емфизем и хроничен бронхит, се считат за изложени на по-висок риск от развитие на тежко заболяване от COVID-19", според Центъра за контрол и превенция на заболяванията (ЕCDC).

"Същото се отнася и за хората с други хронични белодробни заболявания като умерена до тежка астма, муковисцидоза, белодробна хипертония и интерстициална белодробна болест или други състояния, включващи увреждане на белите дробове. Не се препоръчва спиране на медикаменти преди ваксиниране, дори и орални или инхалаторни кортикостероиди", посочват още от Здравното министерство.