/ iStock/Getty Images
Много малка е вероятността бременни жени да заразят с COVID-19 неродените си деца, сочат данните от британско изследване, цитирано от електронното издание "Хелтдей".

Научният екип от лондонския Юнивърсити колидж изследва различни фетални органи и тъкан от плацентата за наличие на двата протеинови рецептора ACE2 и TMPRSS2, чрез които новият коронавирус навлиза в организма и се разпространява. Целта е да се разбере как COVID-19 може да премине от заразена бременна жена към плода.

Установено е, че единствените фетални органи с двата рецептора са бъбреците и червата. Бъбреците обаче са анатомично защитени от излагане на вируса и следователно има малък риск от инфекция.

Това означава, че плодът може да се зарази само чрез червата, поглъщайки околоплодна течност. Нероденото бебе го прави заради хранителни вещества, според изследователите.

"Известно е, че плодът започва да поглъща околоплодна течност през втората половина от бременността. За да причини инфекция обаче тя трябва да съдържа значително количество от вируса," обяснява съавторът на изследването доктор Матиа Герли от Юнивърсити колидж.

При други проучвания вече е установено, че околоплодната течност обикновено не съдържа новия коронавирус, дори и бъдещата майка да е заразена с COVID-19.

"Нашите открития показват, че клиничната инфекция на плода по време на бременност е възможна, но е необичайна и това е успокояващо за бъдещите родители," обяснява Герли.

Най-големият риск за плода по време на бременността е, ако майката се разболее тежко от COVID-19, отбелязват авторите. Тогава вирусът може да присъства във висока концентрация в амниотичната течност. Това може да предизвика и преждевременно раждане.

Ваксинацията срещу Ковид-19 е най-добрият начин за защита на бебето и майката, категорични са британските изследователи.

Данните от проучването са публикувани в Британското списание по акушерство и гинекология.
БТА