София се въздържа да признае Косово
София се въздържа да признае Косово / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

София ще се въздържи да признае независимостта на Косово, коментират водещи сръбски медии. Окупация, но България, Испания, Словакия, Румъния, Кипър и Гърция няма да признаят Косово – това е водещото заглавие в белградския вестник „Курир”.

Сръбските медии коментират, че не е известно кога България ще признае Косово, защото София ще се въздържа заради добрите отношения с Белград. Това е декларирано и на високо равнище от българските политици, но това няма да трае безкрайно, а само докато признаването на Косово стане приемливо за двустранните отношения между Сърбия и България.

В Белград днес се очаква обръщението на сръбския премиер Воислав Кощуница към косовските сърби след обявяването на независимостта на Косово. Министри от сръбското правителство са в сръбските анклави в Косово, за да се солидаризират с неалбанското население.

В северната част на Косовска Митровица засега е спокойно. Силите на КФОР са готови да попречат на всяко насилие. От понеделник в Сърбия и в районите, населени със сърби в Косово, започват масови протести и митинги срещу независимостта на областта.

***

Повече за Косово четете ТУК, а още снимки от областта разгледайте ТУК!