Социалистите на Оланд печелят абсолютно мнозинство в Националното събрание
Социалистите на Оланд печелят абсолютно мнозинство в Националното събрание / снимка: БГНЕС

Социалистите на президента Франсоа Оланд печелят абсолютно мнозинство в Националното събрание на произвеждания втори тур на изборите за долна камара на френския парламент. Това показват прогнозни изчисления на социологически институти, цитирани от Франс прес.

Според тези оценки Френската социалистическа партия (ФСП) ще разполага с между 312 и 326 места в новия състав на 577-членното Национално събрание (за абсолютно мнозинство са необходими 289), предаде БТА.

Това ще освободи социалистите от необходимостта да разчитат на подкрепата на Зелените, с които имат предизборно споразумение за съвместно управление, и най-вече на радикалната левица, с която имат различия в позициите си за икономиката и Европейския съюз.

На практика това бе основният залог на парламентарните избори - дали след като си върнаха президентския пост след 17 години, социалистите ще спечелят сами абсолютно мнозинство в Националното събрание, отбелязва АФП. Постигането на тази цел означава, че близо месец и половина след като победи на президентските избори предишния държавен глава - консерватора Никола Саркози - Франсоа Оланд е със "свободни ръце", за да приложи своята предизборна програма - от фискалната реформа до съживяването на промишлеността. Новият състав на Националното събрание ще бъде свикан още в началото на юли на извънредна сесия, за да приеме първите реформи.

Според първите прогнозни резултати на социологически институти Зелените получават между 18 и 24 места, а радикалната левица - между 9 и 11.

Десноцентристката партия Съюз за народно движение (СНД) и нейните съюзници печелят между 212 и 234 мандата. Крайната десница взима между едно и четири места.

Избирателната активност е била рекордно ниска за парламентарни избори във Франция - около 56 процента.