Президентът на Египет Абдел Фатах ас Сиси и българският премиер Бойко Борисов
Президентът на Египет Абдел Фатах ас Сиси и българският премиер Бойко Борисов / Пресслужбата на Министерския съвет
Бойко Борисов на среща с президента на Египет
99376
Бойко Борисов на среща с президента на Египет
  • Бойко Борисов на среща с президента на Египет
Държавният глава на Египет Абдел Фатах ас Сиси и българският премиер Бойко Борисов се срещнаха в президентския дворец в Кайро.

Със срещата с Ас Сиси приключи тридневната визита на Борисов в Абу Даби, Дубай и Кайро.

Борисов разговаря с премиера на Египет (СНИМКИ)

Акцент по време на срещата с президента, както и преди това с министър-председателя на Египет Мустафа Камал Мадбули, е желанието на българското правителство да поддържа интензивен политически диалог на всички нива с традиционните партньори на България в Близкия изток и Северна Африка.

Президентът на Египет Абдел Фатах ас Сиси и българският премиер Бойко Борисов
Пресслужбата на Министерския съвет

По време на срещата е договорено да се активизира работата на Смесената комисия за икономическо, научно и техническо сътрудничество, както и работата на ресорните министри именно в сферите от взаимен интерес, сред които са също здравеопазването, строителството и туризма.

Българският премиер изтъкна сферите, които имат потенциала да бъдат „мостове“ на сътрудничество между двете държави – образованието и науката, информационните технологии и иновациите. Борисов отбеляза и готовността на египетската страна да се направи университет, който да може да поеме това, което нашите университети, училища и БАН създават.

Борисов в Дубай: Емиратските инвеститори са добре дошли у нас (ВИДЕО)

„Запознах президента с възможностите на България, на Балканите, за изграждане на хранителни хъбове. Можем да осигурим много повече прехрана за местата, където хората живеят в Африка в голяма бедност“, добави Борисов.

Българският министър-председател акцентира още върху сътрудничество в борбата с миграцията, с незаконния износ на културно-исторически ценности, с транснационалната престъпност, в сферата на сигурността и борбата с тероризма.

Президентът на Египет Абдел Фатах ас Сиси и българският премиер Бойко Борисов
Пресслужбата на Министерския съвет

Премиерът Борисов благодари за изключителното гостоприемство и отбеляза значението на програмата на президента Ас Сиси за това Египет да бъде стабилна, сигурна и безопасна страна, така че да се увеличи туристическия поток. Министър-председателят предаде на египетския президент поздрави от името на председателя на Европейския съвет Доналд Туск, като отбеляза, че се подготвя Срещата ЕС-Египет през февруари. По думите на Борисов настоящата визита е изключително навременна на фона на глобалното решение на ЕС да работи все по-близо с Египет.

Борисов се срещна в Абу Даби с шейх Мохамед бин Зайед Ал Нахаян

Благодаря на България, че дава възможност гласът на Египет да достигне до ЕС и да се чуе посланието, че Египет е важен фактор на стабилност в региона, отбеляза от своя страна президентът Абдел Фаттах ас Сиси. Той изрази надежда, че Смесената комисия за икономическо, научно и техническо сътрудничество ще се събере още в началото на следващата година. „Разговорите ни протекоха прекрасна атмосфера“, отбеляза египетският президент и добави, че са били засегнати редица теми като миграцията и трансграничната престъпност: „Разбрахме се за сътрудничество във всички сфери. Имаше пълно разбирателство и политическа воля от двете страни“.

Абдел Фатах ас Сиси е президент на Египет от 8 юни 2014-а, а година по-рано участва активно във военния преврат, довел до свалянето на предишния президент Мохамед Морси.

Путин се хвали с новата си кола, повози президента на Египет на писта за Формула 1 (ВИДЕО)

Само преди няколко дни Абдел Фатах ас Сиси се завърна от Русия, където бе возен на писта на Формула 1 от руския държавен глава Владимир Путин в новата президентска кола, местно производство.

Владимир Путин лимузина
БГНЕС

„Поздравих го за шофьора, който имаше наскоро. Казах му, че аз досега съм возил премиерите на Великобритания, на Унгария, президента Ердоган, Доналд Туск, Юнкер“, каза с усмивка Бойко Борисов.

Абдел Фатах ас Сиси е изключително интересен държавен глава. На пръв поглед е сдържан, изслушва събеседниците си и никога не повишава тон. За някои той остава тоталитарен лидер, но в очите на много от египтяните е и спасител. За свалянето на предишния президент Морси се говори в различни посоки. Самият Морси до последния момент не е очаквал, че Ас Сиси ще се обърне срещу него, а египтяните продължават да приемат държавния преврат тогава като положителен епизод в историята, предотвратил гражданска война. В момента президентът няма алтернатива в Египет, а последните икономически данни в страната показват, че има съвсем малко съживяване в положителна посока. Обучаван във Великобритания и САЩ Ас Сиси продължава да се радва на известна подкрепа на великите сили, макар спазването на човешките права в страната да е изключителен проблем за международната общност.

Президентът на Египет Абдел Фатах ас Сиси и българският премиер Бойко Борисов
Пресслужбата на Министерския съвет