/ Guliver/Getty Images
Словенски войници започнаха отстраняването на телената ограда против мигранти на границата с Хърватия близо до малкия граничен пункт Виводина - Кърмачина край град Метлика, съобщи МИА.

Гърция удължава оградата по границата си с Турция

На събитието присъства министърът на вътрешните работи Татяна Бобнар, която каза, че тази стъпка има голямо символично значение. Бобнар заяви, че отстраняването на оградата е знак за промяна на политиката на правителството към мигрантите и бежанците, тъй като правителството се задължи да спазва човешките права и да ускори обработката на исканията за убежище.

Според Бобнар на границата с Хърватия сега има около 51 км бодлива тел, а армията дневно може да отстранява по 150-200 метра. Оценява се, че на армията ще бъдат необходими най-малкото 150 работни дни. "Нашето намерение е първо да отстраним телената ограда. След това ще започне постепенно отстраняване на металната ограда в сътрудничество и добра комуникация с местното население", oбясни министърът.

Задържаха българин в Словения, във вана му имало 43 мигранти

Новият словенски премиер Роберт Голоб заяви за оградата против мигрантите, че е нехуманна и не служи за онова, за което е поставена.
БТА