Следващият доклад на ЕК за България ще бъде представен в края на януари
Следващият доклад на ЕК за България ще бъде представен в края на януари / БГНЕС, архив

Следващият доклад на Европейската комисия за България по механизма за сътрудничество и проверка ще бъде представен в края на януари догодина и ще съдържа оценка за напредъка на страната през десетте години от неговото въвеждане, съобщи пред български журналисти в Брюксел министърът на правосъдието в оставка Екатерина Захариева.

„Считаме, че механизмът трябва да премине на по-интензивен етап, включително с по-специализирани мисии. България се присъединява към позицията на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, че е добре механизмът да приключи до края на мандата на тази комисия (2019 г.). Твърдим, че част от шестте показателя са изпълнени - изменения в Конституцията, промените в Закона за съдебната власт", посочи Захариева.

Тя съобщи, че със заместник-председателите на ЕК Франс Тимерманс и Валдис Домбровскис вчера е обсъдила бъдещи мисии у нас, които нашата страна би поискала в подкрепа на съдебната реформа. Захариева уточни, че докладът от наблюдението над българската прокуратура ще бъде оповестен след 15 декември, а резюмето с общите препоръки ще бъде публично.

ЕК увери България, че механизмът за наблюдение ще отпадне до 2019-та

„По реформата на съдебната власт трябва да работи всяко правителство, следващото правителство трябва да поеме ангажимент, защото реформата се прави не заради механизма и не заради Брюксел, а заради българските граждани", заяви Захариева.
Тя потвърди, че намеренията за отпадането на механизма до края на 2019 г. могат да бъдат осуетени, ако у нас няма приемственост по изпълнението на изискванията. „ЕК отчита съществен напредък по стратегията за съдебна реформа и изрази надежда високите темпове да се запазят, независимо от политическата обстановка в България", добави министърът.

„Не сме обсъждали в Министерския съвет излъчването на нов еврокомисар, нито личности, но е добре комисар да бъде излъчен, защото може би изпускаме шанса за добър ресор. Амбиции аз нямам, наистина моето име бе споменавано и го приемам като оценка на моята работа", заяви Захариева.

Четири жени спрягани за наследници на Кристалина Георгиева в ЕК

Тя предположи, че ако правителството в оставка остане на пост до средата на този месец, не би било редно да излъчва комисар. „Ако останем до 22 януари, може би ЕК ще поиска по-бързо България да излъчи комисар, защото комисията остава в непълен състав", добави министърът на правосъдието.

Източник: БТА