Китайските митнически власти заявиха, че Пекин спира вноса на всички морски продукти от Япония с незабавен ефект, предадоха Киодо и АП. Това се случва малко след като Токио започна да изхвърля обработена радиоактивна вода в Тихия океан от опустошената атомна електроцентрала "Фукушима".

Китайското външно министерство остро осъди този ход, като го нарече "изключително егоистичен и безотговорен акт".

Япония започна изхвърлянето на радиоактивна вода от Фукушима

Очаква се изхвърлянето на вода да продължи около 17 дни и да включва около 7800 куб.м. вода от централата, съдържаща тритий - радиоактивно вещество, което е опасно само в силно концентрирани дози.

"Китай категорично се противопоставя и твърдо осъжда (това решение). Той изразява официален протест пред Япония, като изисква от нея да сложи край на това неразумно действие", заяви говорител на китайското външно министерство, цитиран от Франс прес. "Океанът е обща собственост на човечеството", подчерта Пекин, като добави, че изпускането на замърсена вода от АЕЦ "Фукушима" "е изключително егоистично и безотговорно действие, което пренебрегва международния обществен интерес".

Северна Корея критикува МААЕ заради изпускането на вода от АЕЦ Фукушима

"Японското правителство не е доказало легитимността" на тези изхвърляния, "нито че те са безвредни за морската среда и човешкото здраве", добави китайското външно министерство. "Това, което Япония прави, е да прехвърли рисковете (свързани с тези води) на целия свят и да удължи страданията (свързани с бедствието) за бъдещите поколения".

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), която наблюдава операцията по изпускането на водите, даде през юли разрешение за провеждането му, след като прецени, че проектът е в съответствие с международните стандарти за безопасност и че ще окаже "незначително радиологично въздействие върху населението и околната среда".

Южнокорейският премиер Хан Док-су заяви, че Япония трябва "прозрачно да публикува" данни за последиците от изхвърлянето на вода от АЕЦ "Фукушима" през следващите 30 години.

МААЕ разреши на Япония да изпусне в океана вода от АЕЦ „Фукушима”

Призовавам японското правителство да публикува информация за изхвърлянията по прозрачен и отговорен начин през следващите тридесет години", заяви Хан, като същевременно осъди "фалшивата информация" и демагогията относно решението на Токио, което Сеул подкрепи публично.

Южнокорейската полиция арестува най-малко 14 души, опитали да влязат в сградата на японското посолство в Сеул, по време на протест срещу изпускането на вода от "Фукушима", съобщиха организатор и очевидец, цитирани от Ройтерс. По данни на Йонхап задържаните са 16.

Изпускането на обработена радиоактивна вода от авариралата атомна електроцентрала "Фукушима" в морето може да засили опасенията относно начина, по който японските морски продукти се възприемат в чужбина. Според експертите по управление на бедствия са необходими още действия, за да се спечели напълно доверието на потребителите в продуктите от районите около АЕЦ "Фукушима-1", отбелязва японската агенция Киодо.
БТА