/ БГНЕС
Новозеландски пилот, който беше държан като заложник в размирната индонезийска провинция Папуа в продължение на повече от година, беше освободен от сепаратистките бунтовници, предаде Асошиейтед прес.

Тридесет и осем годишният летец от Крайстчърч Филип Марк Мертенс работеше за индонезийската авиокомпания „Суси еър“ (Susi Air), когато беше отвлечен от бунтовниците на отдалечено летище на 7 февруари 2023 г.

Днес най-накрая бях освободен. Толкова съм щастлив, че скоро ще бъда у дома при семейството си“, каза на пресконференция Мертенс в миньорския град Тимика. “Благодаря на всички, които ми помогнаха да си тръгна оттук в безопасност и добро здраве“, допълни той.

БГНЕС

По-рано телевизионни кадри показаха силно отслабналия и с пораснала коса Мертенс, облечен в тъмнозелена тениска и черни къси панталони, да седи в стая, заобиколен от полицаи и служители на местните власти. Той ридаеше, докато разговаряше със семейството си по видео връзка, а полицай се опитваше да го успокои, като го потупваше по гърба.

По-късно пилотът беше транспортиран към столицата Джакарта, където го очаква семейството му.

Бунтовниците от провинция Папуа използват насилие, за да постигнат независимост от Индонезия, а ситуацията със сигурността в района се изостря.

Папуа е включена в територията на Индонезия с резолюция на ООН през 1969 г. Оттогава насам в провинцията се разгаря бунтовническа дейност. Конфликтът се засили през последната година, след като десетки бунтовници, служители на силите за сигурност и цивилни граждани бяха убити.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Валерия Динкова/БТА