/ IStock
Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел обвини Русия, че е предизвикала световна хранителна криза с инвазията си в съседна Украйна, предаде Ройтерс.

"Руски войници извършват военни престъпления и престъпления срещу човечеството", каза още Мишел по време на заседание на Съвета за сигурност на ООН, като спомена конкретни съобщения за сексуални посегателства - основната тема на срещата. "Това е тактика на мъчения, терор и репресии", заяви той.

Зеленски: Украинската армия не отстъпва в Северодонецк

Това вбеси руският постоянен представител към организацията Василий Небензя, който напусна заседанието като преди това "категорично отхвърли" като "лъжа" всички обвинения срещу руски военни в сексуално насилие.

Когато председателят на Европейския съвет започна да говори, руският постоянен представител към ООН напусна заседанието, видимо раздразнен.

"Не мога да остана (заради) лъжите, които Шарл Мишел дойде тук, за да разпространява", заяви Небензя пред Ройтерс.

Обръщайки се директно към руския дипломат, председателят на Европейския съвет каза на заседанието: "Вие можете да излезете от залата, може би е по-лесно да не слушате истината."

Инвазията на Русия в Украйна на 24 февруари предизвика световна продоволствена криза, като цените на зърното, олиото, изкуствените торове и горивата поскъпнаха чувствително. На двете страни се пада дял от общо една трета от глобалния износ на пшеница, като Русия изнася и торове, а Украйна - царевица и слънчогледово олио, отбелязва Ройтерс.

"Г-н посланик на Руската федерация, нека бъдем честни, Кремъл използва хранителните доставки като невидима ракета срещу развиващите се държави", каза още Шарл Мишел. Той подчерта, че "само Русия е отговорна за тази продоволствена криза".


Путин нареди да се изплатят по 5 млн. рубли на семейства на загинали в Украйна

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш се опитва да посредничи за договаряне на "пакетна сделка" за възобновяване на хранителния износ от Украйна и експорта на храни и торове от Русия. Руският министър на външните работи Сергей Лавров ще посети утре Турция, за да обсъди деблокирането на украинския износ на пшеница, посочва Ройтерс.
БТА