/ iStock/Getty Images
Близо 1400 души, заразени с коронавирус и тествани от баварските власти, не са били своевременно уведомени, че са носители на заразата.

Скандалът в германската провинция набира скорост и има и политическо измерение.Министър-председателят на Бавария Маркус Зьодер обяви в началото на юли безплатното масово тестване на пристигащите на южната граница на Германия като мярка, която ще пази цяла Германия.

Огнище на коронавирус във ферма с български работници в Бавария

На магистралите в близост до границите с Австрия и Чехия бяха изградени пунктове за тестване на завръщащите се от лятна почивка. От направените над 107 хиляди теста близо 1400 се оказват с положителен резултат. Но властите не са смогнали да уведомят заразените своевременно, а за други 100 положителни проби не могат да установят чии са.

Баварският министър-председател Зьодер прекъсна летния си отпуск и призна грешката: „Стана много неприятен фал и изразявам съжалението за на цялото правителство за допусната грешка“.

„Надцени се и действа прибързано“, коментира опозицията в Германия. Преди избухването на скандала Маркус Зьодер събираше най-голяма подкрепа за кандидат за канцлер на консервативния блок на Ангела Меркел. Не на последно място заради решителните си действия за ограничаване на разпространението на коронавируса.
nova.bg