Сирия е против инициативата на САЩ за провеждане на конференция за Близкия Изток
Сирия е против инициативата на САЩ за провеждане на конференция за Близкия Изток / снимка: BGNES

Външните министри на арабските страни, с изключение на Сирия, подкрепиха вчера в Кайро идеята на президента на САЩ Джордж Буш за организиране на международна конференция за Близкия изток.

"Ние подкрепяме призива за конференция, в която да участват всички страни в мирния процес, за да започнат преки преговори по всички въпроси и да се стигне до окончателно уреждане на израелско-арабския конфликт". Това заяви след срещата на външните министри от Арабската лига нейният генерален секретар Амр Муса, цитиран от Франс прес.

По думите на Муса израелско-арабският конфликт не може да бъде решен без присъствието на всички страни, включително Сирия, която има окупирана от Израел земя. Мирът не може да е пълен без изтегляне на Израел от Голанските възвишения, подчерта генералният секретар на Арабската лига.

Сирийският представител на срещата, посланикът в Кайро, Юсеф Ахмед изрази резерви спрямо инициативата на Буш, като заяви, че конференция не може да се състои в момент, когато палестинците са разединени. Да се обсъжда положението на палестинците когато те са разединени би представлявало край на палестинската кауза, посочи сирийският посланик.