Сирийската опозиция заплашва да бойкотира мирната конференция Женева-2
Сирийската опозиция заплашва да бойкотира мирната конференция Женева-2 / снимка: БГНЕС, архив

Основната сирийска опозиционна група предупреди, че няма да участва в международната мирна конференция за страната идния месец, ако режимът на президента Башар ал Асад не прекрати бомбардировките на Алепо, предаде АФП.

Председателят на Сирийската национална коалиция (СНК) Ахмад Джарба се е обадил по телефона на френския и на британския министър на външните работи, Лоран Фабиюс и Уилям Хейг, за да ги уведоми за ежедневните атаки на силите на президента Башар ал Асад срещу големия град в Северна Сирия с бойни самолети и варели с експлозиви, при които са били убити десетки хора, съобщи генералният секретар на СНК Бадр Джамус.

300 души, сред които 87 деца, са били убити за осем дни бомбардировки на контролирани от бунтовниците квартали на Алепо, съобщи тази сутрин Сирийски център за наблюдение на човешките права (СЦНЧП). Сирийската проопозиционна неправителствена организация допълни привечер, че 21 човека са загинали днес при хвърлянето на варели с динамит в такива райони на града, отбелязва БТА.

Сирийският режим и опозиция са поканени да участват в насрочената за 22 януари в швейцарския град Монтрьо международна конференция (Женева-2) с цел прекратяване на конфликта в Сирия, в който според СЦНЧП са били убити над 126 000 души, а по данни на ООН са били принудени да напуснат домовете си милиони хора.