Сирийската армия нахлу в район край границата с Турция
Сирийската армия нахлу в район край границата с Турция / снимка: БГНЕС, архив

Сирийски танкове и бронетранспортьори щурмуваха район край границата с Турция, разширявайки военната операция към северозападната част на страната, за да смажат антиправителствените протести и да преследват дезертьори от армията. Това съобщи Ройтерс, като се позовава на местни активисти.

Стотици войници, придружавани от десетки бронирани машини и автобуси, пълни с лоялни на президента Башар ал Асад въоръжени мъже, нахлуха в десетина селища в района Джабал ал Зауия и откриха безразборен огън, посочили източниците, цитирани от БТА. Преди операцията армията блокирала входните пътища към региона и прекъснала комуникациите.

Сирия отхвърля декларацията, приета във вторник от външните министри на страните от Арабската лига за кризата в страната, съобщи сирийската информационна агенция САНА, цитирана от ДПА. "Сирийският посланик в Кайро Юсеф Ахмед напълно отхвърля декларацията и я възприема като враждебен акт и неконструктивен ход при справянето с кризата в Сирия", съобщава САНА.

Външните министри на страните от Арабската лига призоваха вчера сирийското правителство незабавно да спре кръвопролитията в страната. В края на срещата си в Кайро, министрите настояха Сирия да започне диалог с опозицията вместо да прибягва до насилие.

"Настоящата ситуация в Сирия все още е много сериозна и е нужна незабавна промяна, за да се спрат кръвопролитията и за да се предотврати ново насилие", изтъкнаха министрите в съвместна декларация от срещата си в Кайро, цитирана от Ройтерс.

Лидерът на Арабската лига Набил ал Араби заяви, че организацията няма да изпрати разследваща мисия, одобрена от сирийците, докато кръвопролитията не приключат, посочва ДПА.