Силно земетресение разтърси префектура Фукушима в Япония
Силно земетресение разтърси префектура Фукушима в Япония / снимка: Reuters, архив

Земетресение с магнитуд 5,6 степен е било почувствано в префектура Фукушима на остров Хонсю в Япония, съобщава сайтът на Геофизическия институт в САЩ, предаде РИА Новости.

По данни на института подземният трус е регистриран в 3.35 ч. местно време в петък сутрин, пише БГНЕС. Епицентърът се намира на дълбочина 45 км и на 20 км южно от град Иваки, префектура Фукушима. Няма данни за пострадали и за разрушения.

През последните два месеца нивото на радиация в 80-километровата зона около авариралата японска атомна централа Фукушима 1 е намаляло средно с 20%, съобщава ИТАР-ТАСС, като се позовава на данни на японското министерство на науката и образованието.

Ведомството съобщи, че негови експерти са съставили карта на пораженията, причинени от радиационното изтичане в зоната, отбелязва БТА. Тя е съставена с помощта на данните от измерванията на нивата на радиация в почвата и въздуха и на снимки, направени от  хеликоптери и самолети. Според специалистите площта на зоната около Фукушима, в която нивото на радиацията представлява опасност за хората, ще продължи да намалява.