/ Gettyimages
Джаклин Фебрилет беше на 26 години и работеше на две пресечки от Световния търговски център на 11 септември 2001 г. в Ню Йорк, когато отвлечените от джихадистите самолети се блъснаха в кулите близнаци.
 

През 2016 г., 15 години след атентатите с най-голям брой жертви в историята на САЩ, тази професионална синдикалистка, станала майка на три деца, получи диагнозата "рак с метастази". Има само едно логично обяснение: облакът токсичен прах и отломки, в който се е оказала в деня на катастрофата.

Ричард Фарър, днес на 37 години, работеше често в района на Манхатън като геодезист от 2001 до 2003 година.

Преди 18 месеца, след болки в стомаха, у младия баща е открит агресивен рак на дебелото черво, който обикновено засяга доста по-възрастни мъже и към който не е имал никакво предразположение.

Американците отбелязват шестнадесетата годишнина от атентатите от 11 септември 2001 г., отнели живота на близо 3000 души в Ню Йорк и във Вашингтон.
Gettyimages

Далеч повече от близо 3000-те убити и над 6000-те ранени при срутването на Световния търговски център (СТЦ), Ню Йорк продължава да брои засегнати от рак и други тежки болести, особено белодробни, свързани с токсичния облак, който се носеше в продължение на седмици над южната част на Манхатън.
 

Пострадали са не само спасителите

Десетките хиляди пожарникари и доброволци, изпратени на мястото на СТЦ, бяха първите засегнати: от 2011 г. изследване, публикувано в научното сп. "Лансет", показва, че те са изложени на повишен риск от рак.

У около 10 000 от тях е бил открит рак според Здравната програма СТЦ - федерална програма за медицински грижи за оцелелите от атентатите.

Американците отбелязват шестнадесетата годишнина от атентатите от 11 септември 2001 г., отнели живота на близо 3000 души в Ню Йорк и във Вашингтон.
Gettyimages

Американците отбелязват шестнадесетата годишнина от атентатите от 11 септември 2001 г., отнели живота на близо 3000 души в Ню Йорк и във Вашингтон.
Gettyimages

Джаклин Фебрилет и Ричард Фарър са част от "обикновените" хора, работели или живеели в южната част на Манхатън след катастрофата - категория от болни, която не спира да нараства.

В края на юни 2019 г. над 21 000 от тях са били регистрирани в медицинската програма - два пъти повече, отколкото през юни 2016 година. От тези 21 000 близо 4000 са получили диагноза "рак", като тези на простатата, гърдата или кожата са най-честите случаи.

Макар че е "невъзможно да се определи точната причина (за рака) за конкретен индивид, защото никой кръвен тест не включва СТЦ като възможна причина", няколко изследвания са показали, че "равнището на заболеваемостта от рак е нараснало с между 10 и 30 на сто сред изложените (на облака) хора", обяснява Дейвид Презънт, главен лекар на нюйоркските пожарникари, който е започнал изследванията по този въпрос.

И се очаква в бъдеще този брой да нараства, казва той, поради остаряването на изложените хора и природата на някои видове рак, като белодробния или мезотелиомата, които се развиват в период от 20 до 30 години.

Американците отбелязват шестнадесетата годишнина от атентатите от 11 септември 2001 г., отнели живота на близо 3000 души в Ню Йорк и във Вашингтон.
Gettyimages

"Никой не можеше да го предскаже"

В този контекст в края на юли Доналд Тръмп ратифицира закон, отлагащ от 2020 г. за 2090 г. крайната дата, до която може да се предявяват искове за обезщетение пред специален федерален фонд.

За тази цел той ще бъде попълван редовно със средства, след като изчерпа първоначалната сума от 7,3 милиарда долара със средно обезщетение от 240 000 долара на всеки болен и 682 000 долара за всеки починал.
 

След като на няколко пъти отлагаше крайната дата на работата на фонда, Конгресът призна, че ще трябва да се осигурява покритие за "хора, което са били бебета (по време на атентатите) до края на живота им", обяснява адвокатът Матю Байоне, който представлява Фебрилет и Фарър по исковете им за обезщетение.

"Никога не е имало нападение, сравнимо с това на 11 септември", подчертава той. "Никой не можеше да предвиди това, което ще се случи с милиардите тонове строителни материали, горящи в продължение на 99 дни", които изхвърлиха във въздуха нечувани количества химически продукти, включително диоксини, азбест и други канцерогенни субстанции.

Германският джихадист от сирийски произход е обвинен в участие в планирането на атентатите от 11 септември 2001 г. в САЩ
Gulliver/Getty Images

В очакване да научат всички здравни последствия от трагедията, Джаклин Фебрилет и Ричард Фарър изразяват съжаление, че след атентатите град Ню Йорк не е направил повече за защита на жителите на квартала.

"Можеше да се положат повече усилия за ограничаване на излагането на здрави възрастни и да ги спрат да влизат в зоната на катастрофата", казва Фарър.

Приоритетът беше "градът да се върне към нормалното, Нюйоркската борса поднови работа след няколко дни", но "никога не ни казаха, че нещо може да се случи", изразява съжаление Фебрилет.
БТА