Шварценегер е „за еднополовите бракове в Калифорния
Шварценегер е „за еднополовите бракове в Калифорния / БГНЕС, архив

Губернаторът на американския щат Калифорния Арнолд Шварценегер и главният прокурор на щата Джери Браун призоваха да се подновят еднополовите бракове в щата, предаде Асошиейтед прес.

Те официално поискаха това от съдебните власти, след като на 4 август съд в Сан Франциско призна за незаконно да се отказва регистриране на бракове между хомосексуалисти в щата Калифорния.

Шварценегер изтъкна като аргумент, че подновяването на регистрацията на такива бракове е в съответствие с дългата история на Калифорния като място, където към всички хора и техните отношения се отнасят с еднакво достойнство и уважение.

Съдът в Сан Франциско обяви забраната за незаконна, но се съгласи да блокира незабавното подновяване на гей браковете, за да прецени дали да запази забраната, докато привържениците й използват правото си на апелация. Не е ясно кога съдът ще се произнесе за евентуално подновяване на браковете. Изходът от съдебната сага може да принуди Върховният съд на САЩ да вземе отношение по въпроса дали гейовете имат конституционно право да се женят, пише БТА.

Борбата за регистрирането на еднополови бракове се води в Калифорния от 2004 г. Първите такива бракове бяха регистрирани именно в кметството на Сан Франциско.