/ БГНЕС
Премиерът Бойко Борисов потвърди, че името на Кристалина Георгиева е сред обсъжданите при разпределянето на висшите постове в ЕС. Той направи това уточнение в отговор на въпроси на български журналисти преди началото на заседанието на Европейския съвет.

БГНЕС

Борисов уточни, че все още няма съгласие кой да бъде следващият председател на Европейската комисия. Надали ще се договорим тази вечер, няма нагласа за съгласие. Всяко изказване днес е грешно, прибързано и бъбриво, обобщи той.

Премиерът уточни, че Европейската народна партия (ЕНП) стои зад Манфред Вебер и има време. По неговите думи към план "Б" ще се премине след изчерпването на план "А" (Вебер). Борисов съобщи, че снощи е разговарял с Мишел Барние, но не даде подробности за съдържанието на разговора. По неговите думи социалистът Франс Тимерманс е фантастичен ръководител, но социалистите са останали втора сила на изборите за евродепутати.

БГНЕС

Борисов съобщи, че България ще предложи за еврокомисар отново Мария Неделчева-Габриел. Той добави, че нашата страна би се радвала да запази възможността еврокомисарят ни да отговаря за цифровизацията. Мария Неделчева е прекрасен комисар, в пряк двубой победи Елена Йончева, изкара най-добър резултат, допълни Борисов.
БТА