Шефът на НАТО: Не искаме военна конфронтация с Русия
Шефът на НАТО: Не искаме военна конфронтация с Русия / БГНЕС, архив

НАТО не иска конфронтация с Русия, надпревара във въоръжаването и нова Студена война, но смята за важно да реагира на действия, свързани с демонстрация на военна сила и на средства за възпиране от страна на Москва, каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в интервю за няколко водещи европейски издания, цитирано от ТАСС.

Русия готова за военни действия, ако Швеция се присъедини към НАТО

"Важно е да държим отворени каналите за политически диалог и да намерим пътища за намаляване на напрежението и за избягване на недоразумения", подчерта той. Шефът на алианса отбеляза важността на състоялото се на 20 април първо от две години заседание на Съвета Русия-НАТО.

"Това беше важно, защото ако мълчим, няма да решим съществуващите проблеми", добави той.

Русия използва информацията като оръжие, НАТО готви отговор

Според него плановете за разполагане на допълнителни войски на изток "еднозначно не нарушават Основополагащия акт Русия-НАТО". "Това, което правим сега в Прибалтика и в Полша, не е съществено увеличение на бойните сили", каза той и поясни, че НАТО не се кани да разполага там за постоянно хиляди войници.

Столтенберг съобщи, че понастоящем алиансът не вижда опасност от нападение срещу някоя страна членка на НАТО. Според него НАТО трябва да се придържа към двоен подход спрямо Русия. "Ние трябва да бъдем, от военна гледна точка, решителни, предсказуеми и силни. Само тогава можем да отиваме на политически диалог с Русия", подчерта той.

НАТО не иска студена война с Русия

Генералният секретар на алианса изключи възможността за провеждане на военна мисия в Либия за борба с действащата там терористична групировка "Ислямска държава". "Но ние имаме мандат за оказване на помощ за изграждане на структурите за сигурност там, ако либийското правителство ни помоли за това", добави той.

Източник: БТА