Схефер призова членките на НАТО да увеличат разходите за отбрана
Схефер призова членките на НАТО да увеличат разходите за отбрана / netinfo

Генералният секретар на НАТО Яп де Хоп Схефер призова страните-членки да увеличат бюджетните си разходи за отбрана. Той посочи, че само 7 от 26-те държави постигат целта, поставена от пакта, средствата за отбрана да са 2 на сто от Брутния вътрешен продукт, предаде Асошиейтед прес.

"Това е лош атестат за алианс, който си поставя амбициозни цели и който е призован на тази база да участва във все повече операции и мисии", посочи Схефер след разговорите си с министъра на отбраната на Унгария Имре Секереш, две седмици преди предстоящата среща на върха на НАТО в латвийската столица Рига на 28 и 29 ноември.

"Подкрепям всички министри на отбраната, които се опитват да оправят тази ситуация", подчерта Схефер. Унгарското правителство, което се опитва да съкрати бюджетните си разходи с над 10 на сто от БВП, планира за 2007 г. перото за отбрана да е 1,1 на сто от БВП.

Секереш посочи, че Унгария възнамерява да предостави допълнително финансиране, с което да покрие някои разходи, свързани с поетите към НАТО ангажименти, като закупуване на санитарни хеликоптери и ракети "Мистрал" /въздух-въздух/.

Схефер подчерта, че на срещата на върха в Рига в края на този месец няма да бъдат взети решения, свързани с приема на нови членове в алианса.

"В същото време бих искал да изпратя положителен сигнал към онези държави, които фигурират в плановете за разширяване на алианса, особено от Западните Балкани", отбеляза генералният секретар. Той добави, че е по-вероятно НАТО да насочи вниманието си върху приема на нови членки през 2008 година.