Северна Корея показа балсамираното тяло на Ким Чен-ир година след смъртта му
Северна Корея показа балсамираното тяло на Ким Чен-ир година след смъртта му / снимкa: Reuters

Северна Корея показа балсамираното тяло на Ким Чен-ир една година след смъртта му на възпоменание, което бе примесено с гордостта от успешното изстрелване на ракетата, извела в орбита сателита "Кванмьонсон-3", представяно като заслуга на покойния авторитарен лидер, предаде Асошиейтед прес.

Мумията на Ким Чен-ир, облечена в характерния му зелен костюм, е изложена за поклонение няколко етажа под балсамираното тяло на неговия баща, основателя на КНДР Ким Ир-сен, в мемориалния мавзолей Кумсусан, бивш президентски дворец. Ким Чен-ир лежи в стъклен саркофаг под червено одеяло, а лицето му е огряно от насочен лъч светлина в иначе сумрачна зала, аранжирана цялата в червено. Звучи траурна музика. Неголеми групи от по пет души обикалят около саркофага по посока на часовниковата стрелка, отдавайки почит на човека, който ще остане в съзнанието на севернокорейците вечно жив. Посетителите често изразяват скръбта си с ридания.

Залата със стъкления саркофаг бе отворена за отбрани посетители, между които е бил и кореспондентът на Асошиейтед прес.

Сред показаните лични вещи на покойния лидер са шуба, слънчеви очила и остри обувки на платформи, каквито той той носеше неотклонно през последните десетилетия на живота си. В една от залите на мавзолея са изложени многобройните му награди, включително четири ордена на името на Ким Ир-сен, други 39 ордена и 150 медала от чужди страни.

Ким Чен-ир е четири пъти герой на КНДР. През януари тази година той бе удостоен и със званието генералисимус, припомня БТА.

Екскурзоводите показват на посетители още две зали, в които за първи път са показани черният мерцедес и яхтата му с внушителни размери "Чунсон" ("Вярност"), както и един от вагоните на влака на севернокорейския вожд, в който е бил работният му кабинет.

В цяла Северна Корея днес бе почетена паметта на Ким Чен-ир с триминутно мълчание точно в 12,00 ч. местно време (9 ч. българско). Сутринта на площада пред Камсунския дворец се състоя траурен митинг с участието на севернокорейските ръководители начело с неговия син и наследник на властта Ким Чен-ун. В петък по случай годишнината бяха организирани военни тържества, които събраха в столицата стотици хиляди севернокорейци.

Ким Чен-ир управляваше Северна Корея с желязна ръка от 1994 година, докато почина от сърдечна криза на 17 декември 2011 година. Държавното кормило веднага бе поето от най-малкия му син Ким Чен-ун. Семейство Ким, наричано единствената комунистическа династия в историята, властва над КНДР от самото й създаване - дело на Ким Ир-сен, дядо на днешния ръководител.