Северна Корея извърши подземен ядрен опит
Северна Корея извърши подземен ядрен опит / netinfo

Северна Корея съобщи днес, че е извършила първия си ядрен опит успешно и без изтичане на радиация, предадоха информационните агенции, като цитираха съобщение на официалната севернокорейска агенция КЦТА.

"Ядреният опит бе извършен със 100 процентов успех", се казва в съобщението.

"Ядреният опит е историческо събитие, което много насърчи и удовлетвори корейската народна армия и народа, посочва КЦТА.

В съобщението се казва още, че опитът ще допринесе за мира и стабилността на корейския полуостров и региона.

Подземният опит е бил извършен в 10,36 ч. местно време на полигона Хвадери, близо до град Килджу.

Южнокорейският президент Но Му Хен е бил информиран веднага и е свикал по спешност съответните министри.

Официален представител от южнокорейския сеизмологичен център потвърди, че земният трус с магнитуд 3,6, който е бил усетен по време на севернокорейския ядрен опит, не е естествено явление, предаде Асошиейтед прес.

Севернокорейският комунистически режим предупреди на 3 октомври, че ще извърши ядрен опит, като спазва условията за безопасност, припомня АФП.

Съветът за сигурност прие на 6 октомври декларация, изискваща от Северна Корея да се върне на многостранните преговори за ядрената й програма и да се откаже от извършване на опита.

Текстът не съдържаше заплахи от санкции, а само подчертаваше, че ако Северна Корея пренебрегне призивите на международната общност, Съветът за сигурност ще реагира в съответствие с отговорностите си съгласно устава на ООН.

Съединените щати предупредиха,че ядрен опит би бил неприемлив, Япония посочи ,че това би било непростимо, а Южна Корея, че няма да го толерира. Китай просто призова съседката си към сдържаност.