/ iStock/Getty Images
Северна Корея е задържала екипаж на плавателен съд от 15 руснаци и двама южнокорейци за нарушаване на режима на влизане на нейна територия. Това съобщи руското посолство в Северна Корея, цитирано от Ройтерс.

Екипажът е задържан на 17 юли от севернокорейската гранична охрана и в момента е държан в хотел в град Вонсан, посочи на страницата си във Фейсбук руската дипломатическа мисия в Пхенян.

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун инспектира нова подводница

Корабът според посолството се казва "Сянхейлин-8" и е собственост на Североизточната риболовна компания от руския град Невелск. Той също е във Вонсан.

Дипломатическата мисия посочи, че според севернокорейското министерство на външните работи екипажът е задържан за "нарушаване правилата на влизане и престой на територията (на КНДР)".

Говорителка на южнокорейското министерство на външните работи засега не коментира въпроса за двамата южнокорейски членове на екипажа.

Ким Чен-ун е наречен държавен глава в новата конституция

В понеделник на руски консулски служители било позволено да се срещнат с хората от екипажа, които били в добро здравословно състояние.

Руското посолство заяви, че е в постоянна връзка със севернокорейските власти и предприема всички необходими мерки да уреди ситуацията.
Русия поддържа добри отношения с КНДР и продължава да е неин редовен търговски партньор, отбелязва Ройтерс.

Южна Корея се опита да намали напрежението със северния си съсед, но южнокорейското правителство все още забранява на гражданите си да ходят в Северна Корея без разрешение от Сеул.
БТА