Военните в Сеул съобщиха, че Северна Корея е изстреляла две балистични ракети с малък обсег, което е последният от последните тестове на оръжия, нарушаващи санкциите. Ракетите са паднали близо до изключителната икономическа зона на Япония.

Съобщението беше направено от японската брегова охрана, която заяви, че ракетата се е насочила към източното крайбрежие на Япония, а същата информация беше дадена от Генералния щаб на Южна Корея.
 
Тя ли ще бъде новият върховен лидер на Северна Корея

Изстрелването е последното от безпрецедентния брой ракетни тестове на Пхенян през тази година. В неделя държавата парий изстреля две балистични ракети със среден обсег край източното крайбрежие на страната, като ги нарече "значим" тест за програмата си за шпионски сателити, която трябва да бъде завършена до април.

Това беше година на безпрецедентни изпитания от страна на Севера, включително изстрелването на най-модерната междуконтинентална балистична ракета миналия месец, изпитанието на това, което Пхенян твърди, че е нов ракетен двигател миналата седмица, и твърденията от тази седмица, че е разработил нови възможности за правене на снимки от космоса.

"Нашите военни поддържат позиция на пълна готовност, като си сътрудничат тясно със САЩ и същевременно засилват наблюдението и бдителността", заявиха от Обединения комитет на началник-щабовете на Южна Корея.

Съединените щати и Южна Корея от месеци предупреждават, че Пхенян се готви да извърши седмия си ядрен опит. Двете страни проведоха съвместно въздушно учение във вторник и изпратиха американски стратегически бомбардировач B-52H на Корейския полуостров, по данни на южнокорейския Обединен комитет на началник-щабовете. Тежкият бомбардировач с далечен обсег на действие беше част от учение, в което участваха най-модерните изтребители на САЩ и Южна Корея - включително стелт изтребителите F-22 и F-35.

Мистериозно отсъствие: Ким Чен Ун пропусна годишнината от смъртта на баща си

Изстрелването стана часове след като Белият дом заяви, че Пхенян е доставил оръжия на руската частна военна група "Вагнер". Разкривайки доставката в четвъртък, Белият дом нарече "Вагнер" "съперник" за властта на министерството на отбраната и други министерства в Кремъл.

Групата "Вагнер" се контролира от Евгений Пригожин, бизнесмен, който някога беше наричан "готвачът на Путин" заради работата си по приготвянето на вечери за могъщия лидер преди и след като стана руски президент.

В изявление, разпространено от Корейската централна новинарска агенция, севернокорейското външно министерство отрече да е извършвало каквато и да е оръжейна сделка с Русия, като заяви, че историята е "измислена от някои нечестни сили с различни цели".

Въпреки тежките международни санкции заради оръжейните си програми, Пхенян е натрупал арсенал от междуконтинентални балистични ракети (МБР). Миналата седмица Северна Корея изпита "високомощен двигател с твърдо гориво", като държавните медии го определиха като важен тест "за разработването на друга стратегическа оръжейна система от нов тип". Всички известни МБР са с течно гориво, а севернокорейският лидер Ким Чен Ун поставя като стратегически приоритет разработването на двигатели с твърдо гориво за по-усъвършенствани ракети.

Влиятелната му сестра също така настоя по-рано тази седмица, че Северът е разработил напреднали технологии за правене на снимки от космоса с помощта на шпионски спътник.

Тази година Ким заяви, че иска Северна Корея да разполага с най-мощните ядрени сили в света, и обяви страната си за "неоспорима" ядрена държава.
БГНЕС