Дъщерята на Ким Чен-ун, която преди няколко дни беше показана за първи път, е второто дете на севернокорейския лидер и е на около 10 години. Това съобщи пред депутати южнокорейската разузнавателна агенция, след като се появиха спекулации около появата на детето, предаде Асошиейтед прес.

В събота Северна Корея съобщи, че предишният ден Ким е наблюдавал изстрелването на най-мощната междуконтинентална балистична ракета на страната "Хвасон-17" заедно със съпругата си Ри Сол-джу и тяхната "любима дъщеря". Държавните медии разпространиха снимки, на които се вижда как Ким, хванал за ръка малко момиче, облечено в бяло палто, с червени обувки, минава покрай масивната ракета и после наблюдава излитането й.

Най-влиятелните жени до лидера на Северна Корея Ким Чен-ун
 

Ким Чен дъщеря
БГНЕС

На брифинг при закрити врата в парламентарна комисия Националната разузнавателна служба на Южна Корея заяви пред депутатите, че се смята, че това е второто дете на Ким, на име Джу-е и на възраст около 10 години, заяви Ю Сан-бум, един от депутатите, присъствали на срещата.
 

Ким Чен дъщеря
БГНЕС

Ким Чен-ун изкачи на бял кон най-високия връх на Корейския полуостров (СНИМКИ)

Появилата се на обществено място дъщеря на Ким явно е неговото дете, което пенсионираната звезда от НБА Денис Родман каза, че е видял по време на пътуването си до Пхенян през 2013 г. Тогава Родман заяви пред британския в. "Гардиън", че двамата с Ким са прекарали "прекрасна почивка край морето" със семейството на лидера и баскетболистът е държал на ръце малката му дъщеря, наречена Джу-е.

Това беше първият път, когато Северна Корея официално потвърди, че лидерът й има дъщеря, но не разкриха възрастта, името и други подробности за нея.

Южнокорейските медии предполагат, че Ким се е оженил за Ри през 2009 г. и имат три деца, родени съответно през 2010, 2013 и 2017 г. Според някои данни първото дете на Ким е син, а третото - дъщеря.

Трийсет и осем годишният Ким е третият от семейството си, което управлява Северна Корея от 1948 г. Той наследи властта в края на 2011 г. след смъртта на баща си. Както Ким, така и баща му са споменати за първи път в държавните медии, когато вече са били възрастни. Затова показването на дъщерята беше изненада за външните наблюдатели.

Лелята на Ким Чен-ун се появи изненадващо години след екзекуцията на съпруга й (СНИМКИ)

Някои експерти смятат, че показването на дъщерята на полигон за ракетни изпитания показва, че Ким е доволен от севернокорейския ядрен арсенал, важен за управлението му. Според други, ако той продължи да я води на важни публични събития, това може би подсказва, че я смята за свой потенциален наследник.
 

Ким Чен дъщеря
БГНЕС


Водещият севернокорейски вестник "Нодон синмун" написа в неделя, че страната ще продължи да разширява ядрения си арсенал, за да осигури "светлите усмивки и красивите мечти на нашите бъдещи поколения". Според някои наблюдатели Ким може би е показал дъщеря си, за да подчертае, че ядрените му амбиции са важни за бъдещето на страната или да покаже, че именно семейството му управлява ядрените и ракетните програми, отбелязва АП. 
БТА