Сепаратистите обявиха военно положение в Луганска област
Сепаратистите обявиха военно положение в Луганска област / БГНЕС

Самопровъзгласената Луганска народна република (ЛНР) в Източна Украйна обяви военно положение и "обща мобилизация на мъжете от 18 до 45-годишна възраст", предаде ИТАР-ТАСС, като цитира пресцентъра на проруското сепаратистко образувание. По непотвърдени данни в северната част на ЛНР текат в момента въоръжени сблъсъци между т. нар. народно опълчение и сили, изпратени от Киев.

Междувременно областната милиция съобщи, че край градовете Рубижне и Лисичанск продължават от сутринта сблъсъци между Националната гвардия на Украйна и сепаратистката "армия на Югоизтока".

Твърди се, че е бил взривен мост през р. Северен Донец, заяви говорител на милицията и добави, че има ранени сред бойците, изпратени от Киев.

Сепаратистите обявиха военно положение в Луганска област
netinfo

Най-малко 9 украински войници са убити при нападения на проруски сепаратисти през най-кръвопролитния ден за армията на страната, откакто Киев започна в началото на април операция, целяща да му върне контрола върху Източна Украйна. Още двайсетина души са ранени в районите около Луганск и Донецк, посочва Франс прес.

Журналисти от Асошиейтед прес са видели 11 мъртви тела на украински военен контролен пункт, предаде американската агенция. Според очевидци контролно-пропускателният пункт в село Благодатне в Донецка област е бил атакуван от проруски бунтовници. Край мястото имало три опожарени бронетранспортьора и няколко други военни автомобила. Очевидци твърдят, че при нападението над пункта са били ранени около 30 украински войници.

Проруските бунтовници продължават да се бият с украинските сили край град Славянск. Няколко къщи в село Семьоновка, в околностите на града, са тежко пострадали от артилерийски обстрел - предполага се от позиции на правителствените сили. "Защо ни нападат? Ние сме мирни хора!", казва пред АП 80-годишна жена, избухвайки в сълзи, след като експлозия разрушила покрива и една от стените на къщата й.

Около сто жители на Семьоновка по-късно изляха гнева си срещу централното правителство, като настояха украинските сили да прекратят настъплението и да се изтеглят от района. Ораторите на митинг в селото призоваха и за бойкот на президентските избори в неделя.

По данни от щаба на проруските "сили за самоотбрана", силовите структури на Киев изпращат нови войски в групировката около Славянск и Донецк, добавя агенцията, цитирана от БТА.

Сепаратистите обявиха военно положение в Луганска област
netinfo

На 25 май предстоят президентски избори, критични за бъдещето на страната

След три дни в Украйна предстоят президентски избори, според мнозина критични за бъдещето на страната, запратена от шестмесечната вече криза на ръба на гражданската война и разцеплението, напомня АФП.

С цел да гарантира ред на изборите в неделя Киев ще мобилизира 55 000 милиционери и 20 000 доброволци. Сепаратистите в Луганск и Донецк заявиха, че ще възпрепятстват вота в региона и близо 2 милиона местни избиратели може да срещнат трудности при гласуването, допълва агенцията.

Президентските избори на 25 май ще се състоят, дори ако гласуването в някои секции бъде осуетено, увери днес пред ИТАР-ТАСС шефът на пресслужбата на ЦИК Костянтин Хивренко. В неделя секциите ще отворят врати в 08.00 ч. местно (и българско, б. р.) време, а в 11.00 ч. ще започне работа пресцентърът на ЦИК, който ще подава информация в реално време, заяви Хивренко.

Апаратът на ЦИК съобщи по-рано за проблеми в хода на подготовката за вота в Донецка и Луганска област, където е била спряна дейността на редица местни филиали на държавния регистър на избирателите. Според секретариата на ЦИК общият брой на лицата с право да гласуват на сегашните избори в Украйна е 35 500 913 души. За целта е предвидено да се организират 33 764 изборни секции, включително 114 извън страната.

Изборите ще бъдат следени от 282 официални наблюдатели от 19 държави. 2502 наблюдатели ще изпратят освен това 19 международни организации; 1056 ще пристигнат само от Бюрото за демократични институции и права на човека (БДИПЧ) на ОССЕ. До момента за изборите са акредитирани 1183 журналисти от 154 медии.

Официалните резултати се очакват до 4 юни, ако в първия тур сред 21 кандидати се излъчи победител, събрал над 50 на сто от подадените гласове. В противен случай след две седмици ще се състои балотаж между двамата с най-много гласове.

Според анкетите фаворит е бизнесменът Петро Порошенко. По данни от последното допитване на центъра СОЦИС, Киевския международен социологически институт и групата "Рейтинг", той ще бъде подкрепен от 34 на всеки сто избиратели, за лидера на партията "Баткившчина" Юлия Тимошенко ще гласуват 6,5 процента, а за независимия кандидат Сергий Тигипко - 5,8 на сто. 11 процента от анкетираните заявили, че нямат желание да гласуват. Първите неофициални резултати се очакват само минута след 21.00 ч. в неделя, когато ще бъдат затворени изборните секции. Тогава ще бъдат огласени данните от екзит полове, организирани от консорциума, обединяващ украинските социологически служби, уточнява ИТАР-ТАСС.