/ Guliver/Getty Images
Френският президент Еманюел Макрон пристигна днес във Вашингтон на тридневно държавно посещение, първото на чуждестранен лидер след влизането на Доналд Тръмп в Белия дом, предаде ДПА.

Две вечери, един обяд и подаръци – любопитното от предстоящата визита на Макрон в САЩ
Макрон и съпругата му Брижит бяха приветствани от военен оркестър, който изсвири Марсилезата и националния химн на САЩ, след като слязоха по застланите с червен килим стълби на самолета на базата "Андрюс" край Вашингтон.
 
Току-що пристигнал във Вашингтон, френският президент предприе кратка непредвидена разходка пеша заедно със съпругата Брижит, за да посети паметника на Ейбрахам Линкълн, предаде Франс прес. Френският държавен глава, който ще бъде приет малко по-късно от президента Доналд Тръмп в Белия дом, се възползва от разходката, за да размени няколко думи с минувачи и да си направи няколко селфита.
Макрон се среща "с приятеля си Доналд" на фона на дълбоки разногласия
 
Хванал за ръка съпругата си Брижит, Макрон изкачи стъпалата на паметника на първия президент на САЩ, емблематичен за федералната столица.
Макрон каза, че с Тръмп ще обсъдят няколко двустранни въпроса, включващи сигурността и търговията, наред с въпроси от световния дневен ред. Иранската ядрена сделка и конфликтът в Сирия са сред темите, които ще бъдат обсъдени по време на визитата. "Това е много важна визита, предвид настоящия ни контекст, изпълнен с толкова много несигурност, проблеми и понякога заплахи", каза при пристигането си Макрон, цитиран от Ройтерс.

Вижте безкрайно дългото ръкуване между Тръмп и Макрон (ВИДЕО)
 

Макрон във Вашингтон
Guliver/Getty Images

Двамата с Брижит се качиха на лимузина със закачени френско и американско флагче от двете страни на капака. По-късно френският лидер и неговата съпруга ще се срещнат с Тръмп и американската първа дама Мелания на вечеря в историческата резиденция на Джордж Вашингтон "Маунт Върнън" (вижте снимки на имението), намираща се южно от федералната столица.

Макрон ще подари на Тръмп дъбово дръвче за градината на Белия дом

Нищо няма да раздели никога Франция и САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Тръмп: Еманюел Макрон обича да ме държи за ръка

Мелания Тръмп и Брижит Макрон - две дами в Париж (СНИМКИ)

Вижте какъв комплимент направи Тръмп на Брижит Макрон (СНИМКИ/ВИДЕО)
БТА