/ БГНЕС, архив
Френският президент Еманюел Макрон ще се срещне днес в САЩ със своя колега Доналд Тръмп, когото се надява да убеди по множество спорни въпроси начело с Иран, без изобщо да е сигурно, че ще бъде чут, предаде АФП.
 
Макрон е първият чуждестранен лидер, когото Тръмп ще приеме с всички почести на държавно посещение. Двамата ще имат частна вечеря в историческата резиденция на Джордж Вашингтон Маунт Върнън, последвана от церемония в градината на Белия дом и вечерен прием в неговите салони.
 
Макрон ще подари на Тръмп дъбово дръвче за градината на Белия дом

Въпреки че са толкова различни един от друг, всеки от двамата лидери обича да припомня общото помежду им - че са спечелили изборна победа, каквато за мнозина дотогава е изглеждала немислима. Макрон се хвали, че между него и американския президент има "много лична връзка" и "добро равнище на доверие и уважение", а тази седмица обясни пред сп. "Ванити феър", че цени "доста директните" разговори с Тръмп.
 
Двамата ръководители обаче имат диаметрално противоположни позиции по редица въпроси - от климата през свободната търговия до Иран. И макар да се въодушеви от парада за 14 юли на "Шанз Елизе" в Париж дотолкова, че да поиска да организира подобен във Вашингтон, досега Тръмп на практика не е отстъпил от нито едно от вижданията си.
 
За френския държавен глава, който в сряда ще говори пред Конгреса на английски, е важно какво ще постигне в тридневната си визита, освен напомняне за "уникалния статут на Франция, най-близкия съюзник на Америка". Очаква се в разговорите да доминира въпросът за споразумението за иранската ядрена програма преди очакваното след три седмици решение на Тръмп за бъдещето на сделката. В предизборната кампания той обеща "да скъса" споразумението - плод на дългогодишни преговори, чиято цел бе да се попречи на Иран да се сдобие с ядрена бомба.
 

Guliver/Getty Images


Голям поддръжник на запазването на споразумението, френското президентство се изказа "крайно предпазливо" за шансовете си за убеждаване, тъй като "признаците не са окуражаващи".
 
Друга гореща тема - източник на напрежение - е, че на 1 май изтича срокът, в който страните от Европейския съюз са освободени от митата върху стоманата и алуминия. Колкото до Парижкото споразумение от 2015 г. за климата, Макрон се надяваше още тази есен да привлече Тръмп обратно в него, но засега въпросът изглежда остава на втори план.
БТА