Барселона
Барселона / БГНЕС
Сблъсъци избухнаха между демонстранти и полиция в центъра на Барселона, където гневни каталунци протестираха срещу задържането в Германия на бившия каталунски премиер Карлес Пучдемон, беглец от испанското правосъдие.

Хиляди откликнаха на призива на сепаратистка организация да протестират в центъра на града няколко часа след като Пучдемон беше арестуван от германската полиция.

Арестуваха Пучдемон на германско-датската граница

Протестиращите се стекоха на Лас Рамблас, прочутия булевард в центъра на Барселона, скандирайки "Свобода за политическите затворници" и "Пучдемон е нашият президент".


Полицаи в екипировка за борба с безредици удряха протестиращите с палки, за да отблъснат многолюдното множество, което се опита да се придвижи към представителството на испанското правителство в Каталуния, предаде Асошиейтед прес. Каталунската полиция блокира улицата и призова да не се събират.

Междувременно протестиращи, разгневени от задържането на каталунсикя сепаратистки лидер Карлес Пучдемон в Германия, блокираха движението по главни пътища в Североизточна Испания, предаде Асошиейтед прес.
Регионалната транспортна компания на Каталуния съобщи, че демонстранти са спрели движението по четири различни магистрали в неделя следобед.

Арестът на бившия каталунски лидер Карлес Пучдемон предизвика смесени реакции в Испания, информира Асошиейтед прес.

Алберт Ривера, лидер на подкрепящата испанското единство партия "Сиудаданос" ("Гражданите"), приветства задържането на Пучдемон, когото обвини в опит за преврат.

23 март: Сблъсъци между демонстранти и полиция в Барселона (СНИМКИ)

"Опит за разрушаване на една европейска демокрация, игнориране на законите на демокрацията, разбиване на хармоничното ни съвместно съществуване и присвояване на обществени средства с тази цел не могат да останат ненаказани. Правосъдието си свърши работата", написа Ривера в "Туитър".

Поддръжници на Пучдемон обаче изразиха дълбоко съжаление за ареста му и надежда, че Германия няма да изпълни искането за екстрадиция.


Испанският Конституционен съд попречи на Пучдемон да се върне на власт

Елса Артади, член на каталунския парламент и сочена за част от вътрешния кръг на Пучдемон, реагира на ареста с туит: "Испания не гарантира справедлив процес, само отмъщение и репресия".

Пучдемон бе задържан в Германия на път от Финландия за Белгия, където пребивава от октомври миналата година.

В петък бе съобщено, че испанският върховен съд е издал международна заповед за арест на Пучдемон и редица негови сподвижници, които също се укриват от правосъдието. Преди това съдът потвърди обвиненията срещу заподозрените по така наречения "сепаратистки процес".
 
Пучдемон и други регионални политици са обвинени в подстрекателство към бунт. Пучдемон избяга в Белгия в края на октомври. На територията на Испания е в сила заповед за задържането му. Преди това испанският върховен съд отново беше издал международна заповед за арест на бившия регионален премиер на Каталуния, но впоследствие я оттегли, за да изчака дали ще бъдат потвърдени обвиненията.
БТА