Сблъсъци в бежанския лагер „Джунглата” във френския град Кале
Сблъсъци в бежанския лагер „Джунглата” във френския град Кале / БГНЕС
Франция премахва "Джунглата" край Кале
90712
Франция премахва "Джунглата" край Кале
Франция премахва "Джунглата" край Кале
  • Франция премахва "Джунглата" край Кале
  • Франция премахва "Джунглата" край Кале

Ескалира напрежението в бежанския лагер „Джунглата" край френския град Кале. Полицията разпръсна със сълзотворен газ мигрантите, които замеряха полицаите с камъни. В рамките на седмица лагерът ще бъде разчистен. Днес започна евакуацията на обитателите му. Автобуси прехвърлят хилядите мигранти, включително 1290 непридружени деца, към временни центрове за настаняване из цяла Франция.

Мигранти замеряха полицаи с камъни в "Джунглата" в Кале (СНИМКИ/ВИДЕО)

Над 1200 полицаи и служители на силите за сигурност започнаха тази сутрин разчистването на мигрантския лагер, станал известен като "Джунглата" край град Кале. Близо 7000 души живеят в ужасяващи условия в палатковото градче. През нощта се стигна до сблъсъци между някои от мигрантите и полицията.

Обитатели на лагера запалиха химически тоалетни и замеряха полицаите с камъни, те от своя страна отговориха със сълзотворен газ.

Франсоа Оланд обеща да премахне мигрантския лагер в Кале

На сутринта евакуацията на бежанския лагер край Кале започна. Първите автобуси с мигранти вече потеглиха към новите си домове - временни центрове за настаняване из цяла Франция. Мъже и жени с куфари и вързопи се събират пред склад, който служи за главен щаб на операцията. Лагерът Кале, известен като "Джунглата", представлява занемарени палатки и контейнери, и обитателите му ще трябва да го напуснат, тъй като френските власти от утре започват премахването му. Повечето от мигрантите и бежанците живеят от месеци, дори години, в лагера. Някои от тях отказват да го напуснат:

„Не искам да отида на друго място. Искам да бъда тук в Джунглата, каквото и да стане. Ако започнат изгонването утре, за да унищожат Джунглата, аз ще бъда тук. Бездомен съм, но не съм в безизходица, защото знам какво правя. Знам, че един ден ще стигна до Канада", заяви Ибрахим, бежанец от Судан.

Мигрант загина при сблъсъци в лагера в Кале

Стотици други живеещи в "Джунглата" са готови да се пренесат в общо 450 държавни лагери из страната. Много от тях идват от Афганистан, Сирия и Еритрея с целта да достигнат до Великобритания, която затегна мерките за сигурност и най-често отказва да ги приеме.

Сега те ще бъдат разделени на групи за семейства, възрастни, самотни непълнолетни и уязвими индивиди и ще могат да подадат молби за убежище във Франция, в противен случай ще тлрябва да бъдат депортирани. Целият процес по разчистването на лагера трябва да отнеме около седмица, като събарянето на палатките и убежищата ще започне утре. От френското вътрешно министерство заявиха, че не желаят да използват сила, но полицията ще действа, ако има мигранти, които не желаят да си тръгнат, или неправителствени организации, които пречат на дейностите на властите.

Момчета били изнасилвани в "Джунглата" край Кале

Дългото съществуване на "Джунграта" и честите опити на мигранти да песекат Ламанша и да стигнат до Великобритания обтегнаха отношенията между Лондон и Париж. Миналия месец започна строежът на финансирана от Великобритания стена, дълга 1 километър. Тя се намира близо до основния път към пристанището и цели да отблъсне мигрантите, които опитват да се качат на превозни средства, пътуващи към Острова. Според Би Би Си цената на съоръжението е около 2.2 млн. евро. Лондон и Париж все пак се споразумяха около 1300 деца от лагера да бъдат пратени във Великобритания, като първите от тях пристигнаха на английска земя миналата седмица.