САЩ ще увеличат контингента си в Ирак
САЩ ще увеличат контингента си в Ирак / netinfo

Американски и иракски представители готвят доклад, в който се препоръчва ново увеличение на числеността на американските войски в Ирак, предаде АП.

Докладът се изготвя от новия американски военно-политически екип в Ирак - командващия американските части генерал Дейвид Петреъс и посланика на Вашингтон Райън Крокър. Целта е да се намерят начини и средства да се стабилизира обстановката там.

"Генерал Петреъс и посланик Крокър разработват конкретната тактика", необходима за изпълнение на обявената от президента Буш през януари стратегия, заяви днес говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ Гордън Джондроу.

Към 9 май Ирак е разполагал с общо 337 000 обучени и екипирани войници и полицаи, посочва Асошиейтед прес, като цитира данни от американското министерство на отбраната. До края на 2007 г. се очаква броят на иракските войници, офицери и полицаи да се увеличи до 365 000.

"В момента структурата на иракските въоръжени сили и полиция се анализира от иракското правителство", заяви пред АП бригаден генерал Майкъл Джоунс, който е директор на близкоизточния отделна Съвета на началник-щабовете на американските въоръжени сили.

Вестник "Вашингтон пост" писа вчера, че САЩ поставят ударението в новата си стратегия за Ирак "върху политическия, а не върху военния компонент". Според вестника "тактиката, чрез която се определят военните и политическите цели, предлага да бъдат отстранени закостенелите религиозни фигури от силите за сигурност и от правителството в Ирак".

Генерал Петреъс и посланик Крокър трябва да завършат доклада си до 31 май.